Hallandsposten

Det sägs att troll spricker när de träffas av solens strålar. Sant är att vi människor i stället spricker av all glass vi äter i solens glans.

-

Äntligen kommer den, klockan med eget sim-kort. Nu kan du lämna mobilen hemma och ändå vara uppkopplad. Om du betalar. För det är inte bara klockan som kostar, det finns en anslutning­savgift också.

Apples senaste klocka, Apple Watch Series 3, finns både med och utan inbyggt simkort. Modellen med egen uppkopplin­g lanseras först nu i Sverige, av operatören Tre.

Apple Watch Series 3 är en mycket bra och smart armbandskl­ocka, särskilt om du är sportig av dig eller vill hålla koll på hälsan. Den räknar steg, vet var du är, har koll på din puls och kan säga till när du suttit stilla för länge. Den har en inbyggd assistent som du kan tala med och som kan påminna dig om saker och göra sådant som att skicka meddelande­n och ringa samtal.

Du måste ha en iphone som är ihopparad med klockan. Men modellen med inbyggt simkort behöver inte ha mobilen i närheten för att kunna nå mobilnätet. Klockan ansluts till samma abonnemang som du har i din iphone och delar på den datamängd du betalat för där.

DU KAN KOLLA Facebook och Twitter, läsa mejl och meddelande­n, ringa och svara även när du lämnat mobilen hemma.

Det är verkligen en bra grej. Skönt att slippa ta med mobilen på joggingtur­en eller resan och ändå vara nåbar och ha full koll.

Men friheten har ett pris. Tre tar en anslutning­savgift på 99 kronor i månaden.

Om 99 kronor är skäligt för vad det kostar operatören att vi stundtals kommunicer­ar via klockan i stället för via mobilen, det kan jag inte avgöra. Operatörer­na har förstås rätt att ta betalt för sina tjänster. Men att väldigt mycket vi tycker är roligt att göra kostar just 99 kronor i månaden är en lustig slump. Nittionio kronor verkar vara det belopp folk är beredda att betala för prenumerer­ade tjänster.

Hos Spotify, Netflix eller HBO får jag ändå mycket för pengarna.

När det gäller klockans anslutning är jag tveksam. Jag betalar ju redan för mobilabonn­emanget. Klockans uppkopplin­g fungerar inte utomlands.

Suck. Jag tycker nog inte det är värt pengarna. Jag kan väl ha med mobilen i fickan som förut.

APPLE WATCH SERIES 3 med ESIM kostar från 4 495 kronor. Den börjar säljas 11 maj hos operatören Tre. Det funkar bara om du även har en iphone med abonnemang där. Första halvåret slipper du betala anslutning­savgiften. Det går att stänga av anslutning­en om du sen tycker det blir för dyrt. En Apple Watch Series 3 utan ESIM kostar från 3 695 kronor.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? FRIHETENS PRIS. Äntligen kommer klockan med eget simkort. Men den kommer med en egen månadsavgi­ft också.
Bild: EVA WIESELGREN FRIHETENS PRIS. Äntligen kommer klockan med eget simkort. Men den kommer med en egen månadsavgi­ft också.
 ??  ?? @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren
@wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden