Hallandsposten

Här vill många bo och verka

BYGGBOOM. Det byggs som aldrig förr i södra Halland, men det behövs ännu fler bostäder för att klara det framtida behovet.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 8/5. Sverige växer så det knakar, och då inte bara befolkning­smässigt. Förra året blev drygt 48 000 bostäder färdigstäl­lda i nybyggda hus, vilket är en ökning med 14 procent sedan året före och den högsta byggtakten sedan 1992. Detta enligt uppgifter från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB).

ÄVEN I SÖDRA Halland byggs det. I Halmstads kommun skedde en kraftig ökning av byggandet under 2017 då totalt 454 nya bostäder blev klara. Det är en ökning med 18 procent jämfört med 2016. Byggandet i Halmstad är nu snart uppe i samma nivåer som 2008, året då finanskris­en slog till. Det har alltså tagit tio år för byggandet i Halmstad att repa sig efter den kraftiga inbromsnin­g som finanskris­en orsakade.

Med tanke på att byggandet i Halmstad har fortsatt hög takt så lär även 2018 innebära ett nytt toppår i antalet färdiga lägenheter och villor. Till exempel pågår nu inflyttnin­g i de tre höghusen vid det gamla tegelbruke­t med totalt 330 nya hyreslägen­heter.

Men trots detta har kommunen en bra bit kvar till kommunens byggbehov som beräknas vara 750 nya bostäder per år fram till 2025.

För Laholms kommun var 2017 ett produktivt byggår med totalt 137 nya bostäder vilket ska jämföras med de 28 som färdigstäl­ldes året före. Det är alltså en ökning med 109 bostäder på ett år. Det visar på en stor optimism för Laholms kommun, och inte minst för orterna nära kusten.

Men tyvärr hade byggandet kunna vara än högre om kommunen hade hunnit med i planarbete­t. Just nu väntar över 600 nya lägenheter och villor på en färdig detaljplan, vilket Hallandspo­sten rapportera­de om i helgen (5/5). Ständiga överklagan­den och brist på kompetens uppges vara några orsaker till att det går trögt för kommunens planarbete.

Hylte kommun ligger långt efter sina halländska kommunkoll­eger, totalt fyra nya bostäder blev under förra året färdiga i kommunen. Så har det sett ut under en längre tid. Tyvärr kostar det lika mycket att bygga i Hylte som i Halmstad, medan prisbilden är radikalt olika för de två kommunerna. Det är helt enkelt mer lönsamt att bygga där bostäderna är dyrare. Ändå är det glädjande för Hylte kommun att det nu bland annat planeras för mellan 40 och 50 nya lägenheter i Torup.

TRE KOMMUNER MED olika förutsättn­ingar för byggande. Halmstad går som tåget men behöver ännu fler bostäder, Laholm hade kunnat bygga mer om det hade funnits färdiga detaljplan­er och Hylte måste arbeta för att locka till sig privata byggherrar.

Sammantage­t finns det dock en gemensam nämnare, ett högt byggbehov speglar att södra Halland är attraktivt för nya invånare. Här vill många bo.

Då är politikens uppgift att verkligen ge förutsättn­ingar för det, både vad gäller offentlig service och för företag och näringsliv att verka här. Detta borde vara viktiga frågor höstens kommunval.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? NYBYGGT. Byggkranar är en vanlig syn i Halmstad.
Bild: HP/ARKIV NYBYGGT. Byggkranar är en vanlig syn i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden