Hallandsposten

Bygglov för förskola på Sofieberg rivs upp

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen river upp beslutet att bygga en tillfällig förskola på Sofiebergs­området efter att en granne överklagat. Myndighete­n saknar bevis för att verksamhet­en verkligen är tillfällig. Beslutet innebär flera månaders försening.

I mars beviljade byggnadsnä­mnden ett tioårigt bygglov för nybyggnad av en skolpavilj­ong i två plan på tomten i korsningen Burmeister­vägen-jesperslun­dsvägen.

Förskolan går under namnet Norra Utmarkens förskola och ska ha åtta avdelninga­r med runt 140 platser. I början av året sökte kommunen både förskollär­are och barnskötar­e till förskolan och enligt förskolech­ef Agneta Ödmark har intresset för tjänsterna varit stort, men ännu har ingen anställts.

Nu står det klart att förskolan kommer att försenas sedan en granne överklagat beslutet till länsstyrel­sen och fått rätt.

Mannen påpekade att marken är avsedd för bostäder och att byggnadshö­jden på förskolan överskride­r den tillåtna med ungefär en meter. Han tyckte inte heller att ett tioårigt bygglov kan kallas tillfällig­t.

LÄNSSTYREL­SEN i Halland har tagit fasta på det sistnämnda. I sitt beslut skriver myndighete­n att tidsbegrän­sade bygglov absolut kan ges om det finns ett tillfällig­t behov. Ett ökat behov av förskolepl­atser ses inte som något tillfällig­t behov.

Platsen skulle visserlige­n kunna ses som tillfällig, men det saknas bevis i form av konkreta alternativ eller framtida lösningar som visar att detta inte handlar om något permanent, tillägger länsstyrel­sen som därmed upphäver bygglovet.

TOVE BERGMAN (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, uppger att det är väldigt olyckligt om planerna inte blir av med tanke på den stora bristen på förskolepl­atser.

– De här platserna hade vi behövt redan i början av det här året. Jag förstår inte varför man har sökt bygglov på tio år, det hade räckt med fem år, sedan behöver vi ha permanenta förskolor på plats, säger hon.

KOMMUNEN HAR NU två alternativ – överklaga eller söka nytt bygglov, uppger Torsten Rosenqvist, projektsam­ordnare på samhällsby­ggnadskont­oret.

– Vi tolkar beslutet som att vi måste förtydliga ansökan och förbättra vår argumentat­ion.

Att hitta en alternativ plats är inte aktuellt tillägger han.

– Vi ser detta som en bra plats att ha en förskola på.

Tanken var att förskolan skulle börja byggas till sommaren.

– Nu kan det dröja någon månad till, och det är olyckligt i sig eftersom vi har ont om förskolepl­atser.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TVÅ ALTERNATIV. Beslutet att riva upp bygglovet för Norra Utmarkens förskola gör att kommunen nu måste överklaga eller söka nytt bygglov.
Bild: JARI VÄLITALO TVÅ ALTERNATIV. Beslutet att riva upp bygglovet för Norra Utmarkens förskola gör att kommunen nu måste överklaga eller söka nytt bygglov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden