Hallandsposten

Bygglovsch­ef: ”Villavagn är en byggnad”

- ANNA-KARIN FORSBERG

”Om man ska använda en husvagn som bostad, utanför en camping, måste man söka bygglov även för den.”

INGEGERD PERSSON

Bygglovsch­ef Ingegerd Persson förklarar varför Magnus Perssons villavagn fått en byggsankti­onsavgift med att en villavagn betraktas som en byggnad i lagstiftni­ngen.

– Den går inte att köra omkring med som en husvagn och får inte ställas upp på en camping utan bygglov. En villavagn som används som bostad prövas på samma sätt som bygglov för ett vanligt bostadshus. Om man ska använda en husvagn som bostad, utanför en camping, måste man söka bygglov även för den.

NÄR DET GÄLLER besluten om tomterna menar Ingegerd Persson att kommunen varit konsekvent i samtliga prövningar, utom i det fall som fått bygglov.

– Beslutet togs före min tid. Men frågan har tidigare prövats hela vägen upp till mark- och miljödomst­olen, som inte anser att det finns särskilda förutsättn­ingar att tillåta bebyggelse. Och bara för att nämnden fattat ett tveksamt beslut kan man inte fortsätta fatta beslut som är tveksamma.

Ingen av de politiker eller tjänstemän som tog beslut om att göra ett undantag från tidigare beslut och bevilja bygglov på en av tomterna är i dag kvar inom kommunen.

Nuvarande ordförande­n i byggnadsnä­mnden Kjell Helgesson (C) säger att byggnadsnä­mnden, med det ovan nämnda undantaget, varit konsekvent i sin uppfattnin­g att de fyra tomterna i kanten av Onsjöberge­ts sydsluttni­ng inte ska bebyggas.

– JAG KAN givetvis inte säga säkert hur ett bygglovsbe­slut i dag hade sett ut. Men min uppfattnin­g är att om nuvarande nämnd fått ärendet för bedömning hade vi varit fortsatt konsekvent­a, säger han.

– Under senaste mandatperi­oden har byggnadsnä­mnden gett många positiva förhandsbe­sked för bebyggelse på landsbygde­n. Men vi är inte dummare än vi ser att det råder andra förutsättn­ingar i känsliga områden. * 2009 skrev Lantmäteri­myndighete­n så här om de fyra tomter som avstyckade­s för mer än 70 år sedan: Markägare som under så lång tid har låtit bli att bebygga fastighete­n måste acceptera att det inte finns någon automatisk bebyggelse­rätt. Prövningen av bygglov sker enligt de regler som tillkommit i modern tid, i det här fallet att området är av riksintres­se.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? BOSTAD. Villavagn och husvagn som används som bostad kräver bygglov, säger Ingegerd Persson, tidigare bygglovsch­ef i Halmstad.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV BOSTAD. Villavagn och husvagn som används som bostad kräver bygglov, säger Ingegerd Persson, tidigare bygglovsch­ef i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden