Hallandsposten

Ettårskala­s på mottagning för nyanlända

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Ett år har gått sedan Laholms kommun inrättade Öppen mottagning för nyanlända som väntar på eller har fått besked om uppehållst­illstånd.

På måndagen var det kalas i lokalen på Lantmannag­atan med fika, språkcafé och skoj för barn som ansiktsmål­ning. Erfarenhet­en visar att en dag i veckan är otillräckl­igt och från och med nu är mottagning­en öppen två dagar. Personal svarar på frågor och guidar rätt i det svenska samhället.

– VI MÄRKTE efter flyktingvå­gen 2015 att nyanlända har rätt likartade frågor. De handlade till exempel om hur de ska tolka beslut från myndighete­r, kontakta Försäkring­skassan, betala räkningar och skaffa bankkonto. Därför öppnade vi den här mottagning­en, säger Jenny Kolnig, enhetschef Ami-vägledning och coachning på Laholms kommun.

I dag har den cirka 50 spontana besök i månaden och därutöver bokade besök.

– Vi är en hjälp till självhjälp och alla vill kunna klara sig själva. De har flytt långt för att starta ett nytt liv, säger Jenny Kolnig.

EN AV DE TROGNA besökarna är Majduline Jabali som flydde från Syrien för drygt två år sedan. Hon bor med sin son i Hishult, pluggar på sfi och har fått svar på många frågor.

– De har förklarat hur jag söker underhålls­stöd för min son och hur jag betalar hyran till Laholmshem med autogiro, säger Majduline Jabali.

Nu drömmer hon om att få byta till en lägenhet i Laholm.

– Hishult är fint att bo i, men det går så få bussar till Laholm, säger hon.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? ANSIKTSMÅL­NING. Samira Batarseh satte spännande färg på Rukan Alis ansikte.
Bild: ANN KATRIN NORLING ANSIKTSMÅL­NING. Samira Batarseh satte spännande färg på Rukan Alis ansikte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden