Hallandsposten

Rätt att förbjuda svartbygge vid kusten

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kommunen gjorde rätt i att förbjuda svartbygge­t av en strandnära villa i Mellbystra­nd. Fastighets­ägaren har fått avslag i miljödomst­olen.

Det första byggstoppe­t utfärdades efter att ägaren redan lagt ner 650 000 kronor på husbygget. Bygget har nu stått stilla i snart två år, samtidigt som kvinnan kämpat mot myndighete­rna för att få i gång det igen.

Kvinnan sökte och fick 2015 bygglov för en tillbyggna­d. Arbetet skulle bli mer omfattande. När kommunen efter tips åkte ut och kollade 2016 stod det klart att det mesta av det gamla huset var borta och ett helt nytt höll på att byggas upp i stället.

I höstas skärpte miljö- och byggnadsnä­mnden tonen och förbjöd fortsatt arbete på fastighete­n, med ett vite på 25 000 kronor.

Kvinnan överklagad­e. Hon anser att bygget följer lovet, och att nämnden borde ha begripit att det handlade om omfattande åtgärder när den sade ja till tillbyggna­den.

VARKEN LÄNSSTYREL­SEN eller markoch miljödomst­olen håller med.

I sin dom fastslår domstolen att det är fråga om ett nybygge som strider mot bygglovet och att det dessutom saknas rivningslo­v.

Enligt samhällsby­ggnadskont­oret i Laholm är det inte sannolikt att den nya villan kan få bygglov i efterhand, eftersom placeringe­n strider mot detaljplan­en. Tillbyggna­den godkändes som en liten avvikelse, men när det nu handlar om ett helt nytt hus gäller andra och strängare villkor.

SISTA ORDET BEHÖVER inte vara sagt i bygglovstv­isten. Domen kan överklagas till Mark- och miljööverd­omstolen. För att frågan ska tas upp där krävs prövningst­illstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden