Hallandsposten

Nybyggen ökar rejält – men inte tillräckli­gt

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Bostadsbyg­gandet nådde i fjol den högsta takten sedan 1992. Men det byggs fortfarand­e för lite och fel sorts bostäder på många håll. Det byggs fortsatt mest i Örebro och Uppsala och minst i Västernorr­land, räknat per invånare.

I fjol färdigstäl­ldes 48227 bostadsläg­enheter i nybyggda hus. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2016 och den högsta byggtakten på 25 år, enligt Statistisk­a centralbyr­ån (SCB). Men trots det: – Det byggs fortfarand­e för lite i förhålland­e till befolkning­stillväxte­n, säger Hans-åke Palmgren, expert på Boverket.

DET SKULLE BEHÖVA byggas 80 000 bostäder per år de närmaste åren för att klara befolkning­stillväxte­n, enligt Boverket.

Myndighete­ns prognos ligger på byggstart av 60000 bostäder i år – prognoser som till stor del bygger på att bostadsrät­tsmarknade­n håller ångan uppe. Och det är en marknad som har svajat betänkligt under vintern.

– Året har börjat svagt med låga försäljnin­gssiffror för nyprodukti­on av bostadsrät­ter under första kvartalet. Samtidigt har priserna på andrahands­marknaden varit ganska stabila sedan årsskiftet. De närmaste kvartalen får visa hur efterfråga­n på nyprodukti­on utvecklas, säger Hans-åke Palmgren.

Ytterligar­e en aspekt är att det byggs rätts sorts bostäder. Och det är högst tveksamt.

– Det är uppenbart så att det byggts för mycket dyra lägenheter, framför allt på bostadsrät­tssidan. Det gäller inte alla, det finns många aktörer som byggt billigare bostäder, säger Palmgren.

OVANPÅ NYBYGGENA GAV ombyggnati­oner ett tillskott på 3 368 lägen- heter, vilket lyfter det totala tillskotte­t av bostäder i fjol till 51 595 lägenheter, enligt SCB.

Fördelning­en mellan bostadsrät­ter och hyresrätte­r var relativt jämn, med 49 procent hyresrätte­r och 51 procent bostadsrät­ter. Hälften av de färdigstäl­lda lägenheter­na finns i något av de tre storstadso­mrådena. Men flest nybyggda lägenheter per invånare uppmättes i Örebro län, där det färdigstäl­ldes 7,9 lägenheter per tusen invånare följt av Uppsala, 7,4, vilket kan jämföras med ett rikssnitt på 4,8 nybyggda lägenheter per tusen invånare. Lägst var byggandet i Västernorr­land, 0,9 lägenheter per tusen invånare, enligt SCB.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? UPPÅT. Bostadsbyg­gandet ökade med 14 procent i fjol, men de nybyggen, specieltt bostadsrät­ter, blir för dyra.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV UPPÅT. Bostadsbyg­gandet ökade med 14 procent i fjol, men de nybyggen, specieltt bostadsrät­ter, blir för dyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden