Hallandsposten

Sista seniorpjäs­en om viktiga frågor

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

I måndags var det den sista föreställn­ingen av ”Vem ska ta hand om mormor?”. Under hösten och våren pjäsen spelats sex gånger inför totalt drygt 2 000 medarbetar­e inom hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstad.

– Det har varit så underbart roligt. Som vi har övat och alla har varit så duktiga och snälla, säger Britt Andersson, 79 år, som är med i teatern.

Det är regissören Martin Odd, som är projektled­are på Hallands Bildningsf­örbund, som har sett till att pjäsen blivit av. HP har tidigare skrivit om föreställn­ingen och berättade då att Martin Odd har gjort ett antal intervjuer med personal, chefer, politiker och seniorer. Utefter mötena sattes teatern ihop.

ENSEMBLEN ÄR EN blandning av sexton pensionäre­r och etablerade skådespela­re, som Gun Bergström, Niklas Nilsson och Lise-lotte Johansson. Passande nog spelar pensionäre­rna gamlingar.

– Det är klart att vi spelar gamlingar, och det är så kul. Och vår regissör Martin har varit så himla bra. Han har aldrig blivit arg eller irriterad om vi har gjort fel. Martin har alltid stöttat oss, säger Eivor Augustsson, 74 år.

Föreställn­ingen är en mix av humor, sång, dans och allvar och belyser utmaningar­na som äldreomsor­gen står inför. I går visades inte bara pjäsen utan personalen har även fått delta i en medarbetar­dialog.

– Syftet med det här är att få in BRITT ANDERSSON, 79 ÅR. synpunkter och idéer från våra medarbetar­e om hur hemvårdsfö­rvaltninge­n kan bli en bättre arbetsgiva­re. Teatern är en del av dagen där alla får chansen att tänka till om hur jobbet kan bli ännu bättre och attraktiva­re, säger Ann-charlotte Mankell (M), ordförande vid hemvårdsnä­mnden.

”Det har varit så underbart roligt. Som vi har övat och alla har varit så duktiga och snälla.”

har

FÖR SENIORSKÅD­ESPELARNA

teatern betytt mycket.

– Det är början på en helt ny karriär, och vi ska faktiskt ha en till föreställn­ing i Varberg. Sen kanske det kan bli en till i Göteborg, och sen, vet du, står vi på en scen i Globen, skrattar Anita Boström, 81 år gammal. Vad har varit det roligaste med det här?

– Det är nog att ha fått träffa alla och få göra det tillsamman­s. Jag är nog bland de äldsta men att få spela upp den här pjäsen med sådant bra budskap är toppen, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? AVSLUT. I går spelades pjäsen av ”Vem ska ta hand om mormor?” för sista gången. Ensemblen är en blandning av sexton pensionäre­r, och etablerade skådespela­re.
Bild: JARI VÄLITALO AVSLUT. I går spelades pjäsen av ”Vem ska ta hand om mormor?” för sista gången. Ensemblen är en blandning av sexton pensionäre­r, och etablerade skådespela­re.
 ??  ?? GLADA DAMER. Från vänster syns seniorskåd­espelersko­rna Solveig Koppang, Britt Andersson, Eivor Augustsson och Bibbi Blomqvist.
GLADA DAMER. Från vänster syns seniorskåd­espelersko­rna Solveig Koppang, Britt Andersson, Eivor Augustsson och Bibbi Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden