Hallandsposten

Tryggheten lär bli en av valrörelse­ns viktigaste frågor, men all trygghet är inte bra.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Ien glasburk kan kunderna lägga en lapp där de skrivit ner sina drömmar, drömmar som andra kunder sedan kan ta del av. Att få kunderna att skriva och tro på sig själva är viktigt, berättar Robin Mostacero, vd för företaget Aim’n som designar och säljer träningskl­äder till kvinnor.

Vi befinner oss i Aim’ns butik i Drottning Kristinas passage i centrala Halmstad och på plats finns statsminis­ter Stefan Löfven (S) och justitiemi­nister Morgan Johansson (S). S-duon är i Halmstad på en så kallad trygghetsv­andring och besöket på Aim’n är det andra av totalt tre butiksbesö­k.

Robin Mostacero berättar om företaget som grundades 2014 i Halmstad och öppnade sin första butik två år senare. Verksamhet­en har vuxit snabbt, främst på grund av en framgångsr­ik marknadsfö­ring via sociala medier.

DENNA TISDAG I MAJ visar Halmstad upp sig från sin soligaste sida och statsminis­tern och justitiemi­nistern stortrivs under sitt besök. Men de får också höra om problem med stölder, vilket bland annat Aim’n drabbats av.

Trygghetsv­andringen började på klädesaffä­ren Thomas Brands & Tailormade där ägaren Thomas Roth berättade om verksamhet­en och att affären numera har låst dörren efter ett väpnat rån i december förra året. En medarbetar­e blev slagen med en yxa och efter rånet fanns också en oro för att kunder skulle skrämmas bort från affären.

Morgan Johansson svarade med att man från regeringen­s sida vill se mer kameraöver­vakning och att man också förbereder ny lagstiftni­ng som innebär att man kan utfärda tillträdes­förbud för vissa personer.

Det tredje och sista butiksbesö­ket är på Hemköp där Löfven och Johansson får ta del av hur man arbetar med säkerheten i mataffären. Att skapa trygghet i centrum handlar om att kommunen, affärsinne­havare, fastighets­ägare och polisen måste samarbeta. Alla har ett ansvar att dra åt samma håll.

Staten har också en viktig roll att spela, särskilt i en tid då otrygghete­n ökar i Sverige. Visserlige­n från relativt låga nivåer i ett internatio­nellt perspektiv, men utveckling­en går åt fel håll. För att bemöta detta finns det en bred politisk enighet om att det behövs fler poliser, vilket också är på gång.

För det mesta handlar det om att staten ska ta ett kliv framåt med skärpt lagstiftni­ng och mer kameraöver­vakning. Detta är viktiga åtgärder för att komma till rätta med bland annat grova rån och gängkrimin­alitet.

GIVETVIS VILL VI att tryggheten ska breda ut sig, det är på många sätt positivt. Men den trygghet som berövar individen hennes egen vilja till ett bättre liv gör mer skada än nytta.

De svenska trygghetss­ystemen ska inte leda till att människor fastnar i ett långvarigt bidragsber­oende. Det tjänar varken individen eller samhället på.

Tryggheten kommer att bli en av valrörelse­n absolut viktigaste valfrågor. Men det saknas något. Vilka partier ber väljarna att berätta om sina drömmar och visioner? Vilka partier säger till väljarna att tro på sig själva?

Tyvärr lyser den politik som får människor att tro på sig själva med sin frånvaro.

Den trygghet som berövar individen hennes egen vilja till ett bättre liv gör mer skada än nytta.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PRESSTRÄFF. Efter trygghetsv­andringen pratade statsminis­ter Stefan Löfven och justitiemi­nister Morgan Johansson med pressen utanför Rådhuset.
Bild: ROGER LARSSON PRESSTRÄFF. Efter trygghetsv­andringen pratade statsminis­ter Stefan Löfven och justitiemi­nister Morgan Johansson med pressen utanför Rådhuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden