Hallandsposten

Ilska när blommor stals från graven

HALMSTAD: Någon stal en kruka med påskliljor som Kent Ericsson ställt på sin hustrus grav på Västra kyrkogårde­n. ”Jag blev chockad”, säger Kent.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

När Kent Ericsson kom till sin framlidna hustru Ros-maries grav på Västra kyrkogårde­n stod inte längre krukan med påskliljor där. – Jag var chockad, säger Kent.

– Jag fattade först inte vad som hade hänt. Jag träffade ett par som ibland brukar vattna åt mig, och de sa att krukan hade varit där kvällen innan, säger Kent Ericsson och fortsätter:

– Jag åkte hem och hämtade krukan jag haft på balkongen och satte den på graven. Det får inte vara tomt.

Dottern Pernilla Ericsson reagerade också starkt på händelsen.

– Jag blev förbannad. Jag la upp det på Facebook för att tala om vad som hänt och fick en jätterespo­ns. Det var många andra som också hade drabbats, som hade blivit av med änglar och annat. Jag förstår inte hur man kan sjunka så lågt.

VART KRUKAN MED påskliljor­na kan ha tagit vägen är svårt att veta.

– Jag har tittat runt för att se om någon ställt den någon annanstans på kyrkogårde­n, men jag har inte hittat den. Att man tar kruka och blomma förstår jag inte. Det är ju inte värt något, bara för oss.

Ann Sköld-holmberg är arbetsleda­re på Västra kyrkogårde­n och vet att stölder förekommer.

– Det händer emellanåt, men inte jätteofta. Kanske speciellt när det är nyplantera­t. Det sticker i ögonen hos vissa att se hur fint det är hos andra och då tänker de väl kanske att det där skulle passa på min grav eller hemma hos mig.

Även kopparföre­mål kan försvinna.

– Det inträffar ibland när priserna går upp. Det kan också hända att man flyttar stickan som markerar att graven sköts av kyrkan, och sätter den på sin egen grav i stället.

För att motverka problemen håller personalen på kyrkogårde­n uppsikt.

– Anställda håller utkik om de hittar sakerna någon annanstans på kyrkogårde­n. Och vi har väktare som kör runt, säger Ann Sköldholmb­erg.

– Det är hemskt att inte ens få ha en kyrkogård i fred. Det är ju en helgad plats och det är svårt att kedja fast blommor. Vi försöker hålla utkik så mycket det går.

VID EN STÖLD ligger eventuella åtgärder hos anhöriga.

– Det är upp till gravrättsi­nnehavaren att göra en polisanmäl­an om man vill det och nämna för personalen på kyrkogårde­n att det försvunnit saker, säger Ann Sköldholmb­erg.

Men det är inte alltid som brotten begås av personer.

– Många pratar om att gravljus försvinner, men fåglar är väldigt finurliga. Ibland öppnar de locket med sina näbbar och äter stearinet. Och ibland kommer det kaniner och rådjur som äter blommor. Så det är inte alltid människor.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UPPRÖRD. ” Jag blev förbannad”, säger Pernilla Ericsson om när hon fick veta att blommorna på hennes mammas grav blivit stulna.
Bild: JARI VÄLITALO UPPRÖRD. ” Jag blev förbannad”, säger Pernilla Ericsson om när hon fick veta att blommorna på hennes mammas grav blivit stulna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden