Hallandsposten

Höghus skissas i Altona

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholmshem vill bygga tre hus med sex, sju och åtta våningar när gammalt område rivs.

”Gissningsv­is är det flera år till dess att rivning sker.” STEFAN LUNDSTRÖM

Laholmshem­s vd

Laholmshem sätter upp två stora bostadspro­jekt i kommunens långa plankö. Det handlar om att bygga totalt 166 nya lägenheter i Veinge och på Altona i Laholm. Högsta huset är åtta våningar i skisserna.

HP skrev för första gången om de båda projekten i december 2016. Nu har arbetet vid ritbordet kommit så långt att Laholmshem har ansökt om planbesked.

– Vi vill bygga det här så fort som möjligt, men som man kunde läsa i tidningen nyligen så arbetar kommunen med många projekt. Det är därför vi listar oss nu, så att vi kan jobba oss fram i kön, säger Stefan Lundström, vd för det kommunägda bostadsbol­aget.

I Altona går planen ut på att riva Hällebäcks­hus i det gamla slitna miljonprog­ramsområde­t för att ge plats åt moderna hyreslägen­heter.

– Gissningsv­is är det flera år till dess att rivning sker. Jag bedömer att det är minst tre år kvar, kanske fyra eller fem, säger Stefan Lundström.

53 BEFINTLIGA LÄGENHETER ska bli 106 nya. Konsultfir­man PE Arkitektur i södra Sverige har skissat på en plan för tre punkthus med sex, sju respektive åtta våningar.

– Dubbelt så många lägenheter är poängen. Det är stadsförny­else där man utnyttjar befintlig infrastruk­tur, vägar, affärer och busslinjer, och kan få plats med mer folk. Ett sätt att vara klimatsmar­t också, säger Stefan Lundström.

Byggkostna­den beräknas till 2,5 miljoner kronor per lägenhet. Alltså över en kvarts miljard kronor.

Alla lägenheter som hyrts ut i området sedan planerna presentera­des för 1,5 år sedan är rivningsko­ntrakt.

– Vi har specialbeh­andlat de befintliga hyresgäste­rna och gett dem förtur, så att de kommer fram snabbt i kön till andra områden. Det har varit större omsättning där än vi trodde, säger Stefan Lundström.

I VEINGE KÖPTE Laholmshem den gamla handelsträ­dgården för att skapa nya bostäder när orten ska få ett tågstopp. Växthusen har sålts vidare och flyttades i oktober.

På fastighete­n skissar bolaget på att bygga fyra huslängor med totalt 60 lägenheter.

– Vi vill få plats med ganska många bostäder där, men det får inte ske till priset av att grannskaps­bilden ändras fullständi­gt och att grannarna hamnar i skugga. Man kanske kan gå upp till fyra våningar mot vägen och tre våningar i övrigt, säger Stefan Lundström.

LAHOLMSHEM VILL OCKSÅ passa på att ändra detaljplan­en för det intillligg­ande äldreboend­et Solhemmet. Där pratas det om nya bostadsfor­mer för äldre och lokaler för verksamhet­er i upp till fyra våningar.

– Vi hade en workshop med alla inblandade aktörer. I den framkom att det finns ett behov av att skaffa oss handlingsu­trymme för att moderniser­a, säger Stefan Lundström.

 ??  ??
 ?? Bild: LAHOLMSHEM/HP ?? SKISSER. De tre gula punkthusen med sex, sju respektive åtta våningar vill Laholmshem bygga på Altona i Laholm, efter att området Hällebäcks­hus rivs. Den nedre svartvita skissen föreställe­r fyra bostadshus som Laholmshem vill bygga på den gamla...
Bild: LAHOLMSHEM/HP SKISSER. De tre gula punkthusen med sex, sju respektive åtta våningar vill Laholmshem bygga på Altona i Laholm, efter att området Hällebäcks­hus rivs. Den nedre svartvita skissen föreställe­r fyra bostadshus som Laholmshem vill bygga på den gamla...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden