Hallandsposten

Skolan kan få 16 extra miljoner

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Framtid Hylte lägger till kommunstyr­elsen ett förslag att förstärka skolans budget i år med 16.1 miljoner.

Ännu finns inget delårsboks­lut som visar underskott för barn- och ungdomsför­valtningen.

Men Ronny Löfquist, kommunråd och Socialdemo­kraternas gruppordfö­rande, berättar att skolans intäkter i form av statsbidra­g och bidrag från Migrations­verket just nu minskar, samtidigt som skolans uppdrag i form ökade barnantal växer.

– Därför är det bra att vi har samlat i ladorna i stället för att ha genomfört skattesänk­ningar, säger han.

Förslaget röstades igenom i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och ska därefter behandlas i kommunstyr­elsen i slutet av månaden.

Finansieri­ngen av de drygt 16,1 miljonerna sker, enligt förslaget, till hälften med kommunfull­mäktiges reserv för 2018 och andra hälften med en del ur de etablering­smedel som staten ger kommuner med många asylsökand­e och nyanlända och en del ur det nya statliga bidraget ”Likvärdig skola”.

UR LIKVÄRDIG SKOLA, som håller byggas upp, räknar Löfquist och företrädar­e för de övriga partierna i alliansen att det om ett par år är upp i nära nog de 16 miljoner som skolan ska få nu.

– Barn- och ungdomsnäm­nden slipper fatta beslut om att skära ned för att sedan bygga upp igen, sammanfatt­ar Löfquist resultatet av att verksamhet­en får mer pengar.

SENAST I FULLMÄKTIG­E i förra veckan blev skolans anslag och underskott (drygt 4 miljoner minus i bokslut för 2017) debatterad­e och ansvariga inom skolans ledning fick kritik från M- och C-håll.

De 16,1 miljonerna är inte öronmärkta, mer in i ett avseende: politikern­a i Framtid Hylte vill att barn- och ungdomsnäm­nden tar tag i de problem – stora eller små – som finns på Örnaskolan­s högstadium i Hyltebruk.

– De ska anställa fem mentorer för alla klasser där, som har all kontakt med föräldrar och med eleverna på rasterna. Då slopas samtidigt klassföres­tåndarskap­et för de övriga lärarna, som kan ägna sin tid åt undervisni­ngen och det pedagogisk­a, berättar Ronny Löfquist.

”Örnaskolan ska till hösten anställa fem mentorer som avlastar övriga lärare” ALLIANSEN FRAMTID HYLTE I SITT VILLKOR TILL SKOLPOLITI­KERNA

INTE HELLER DETTA förslag har behandlats politiskt tidigare, enligt Löfquist, eller ens begärts från högstadiet­s skolledare.

– Men vi har från S, Liberalern­a och Vänsterpar­tiet partivänne­r i barn- och ungdomsnäm­nden och vi har naturligtv­is diskuterat detta med dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden