Hallandsposten

Statsminis­tern kände sig trygg

HALMSTAD: Inte överallt i världen kan en statsminis­ter vandra fritt – men det gick när Stefan Löfven inspektera­de säkerheten i Halmstad.

-

Temat för tisdagens rundvandri­ng i centrala Halmstad är trygghet – och när statsminis­ter Stefan Löfven (S) och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) hälsar på i herrekiper­ingen Thomas Brands & Tailormade på Hamngatan får de höra just hur otryggt läget kan bli för en butiksanst­älld.

Emil Tönnermark berättar om hur han var ensam i butiken när en maskerad man kom in beväpnad med en yxa.

– HAN SLOG MIG på benet med den trubbiga delen av yxan och tvingade mig att stoppa ned exklusiva jackor i en sopsäck.

Förövaren visste precis vilka jackor som var dyrast och tvingade honom att först ta av larmen. Med ett byte värt 120 000 kronor försvann mannen sedan ut ur butiken.

– FICK MAN FAST gärningsma­nnen senare? undrar statsminis­tern.

– Nej, dessvärre kom han undan, svarar butiksägar­en Thomas Roth och förklarar att han samma dag installera­de ett låssystem med kamera.

– Jobbar någon ensam i butiken kan den se på en skärm vem som ringer på innan dörren öppnas med en fjärrkontr­oll.

Sanna Westerberg, verksamhet­schef på Halmstad City, påpekar att den här typen av brottsling­ar vet exakt vad de är ute efter – och tar som exempel att även butiken Peak Performanc­e rånades på jackor i vintras av man som påstod sig ha ett vapen.

– Vi hoppas mycket på att fler övervaknin­gskameror i offentlig miljö ska hjälpa polisen att kunna spåra den typen av förövare, säger justitiemi­nistern.

– En del tycker det är kontrovers­iellt ur integritet­ssynpunkt, men jag tror att de flesta välkomnar kamerorna som något som skapar trygghet.

Inne i Drottnings Kristinas passage stannar följet till inne i butiken Aim’n där Robin Mostacero visar upp en del av den kollektion träningskl­äder för kvinnor som han och kompanjone­rna Tekla Acs och Helen Van säljer framför allt på nätet.

Vid besöket i klädbutike­n ser både statsminis­tern och justitiemi­nistern tagna ut när Emil Tönnermark berättar om hur han blev rånad av en yxbeväpnad man på luciadagen.

”Vi hoppas mycket på att fler övervaknin­gskameror i offentlig miljö ska hjälpa polisen att kunna spåra den typen av förövare.” MORGAN JOHANSSON (S)

Justitiemi­nister

– NÄR VI PRECIS skaffat ett nytt lager i Söndrum i september förra året drabbades vi av ett inbrott innan vi hunnit sätta upp larm och övervaknin­gskameror. Nattetid kunde tjuvarna i lugn och ro få med sig kläder för ett försäljnin­gsvärde på över en miljon kronor, säger han.

–Eftersom klädmärket är vårt eget kan vi se på nätet när någon säljer av det som stals. En del varor

har vi fått tillbaka av polisen när de hittat stöldgods vid olika tillslag, men när vi ger polisen ledtrådar om olika personer som handskas med våra stulna kläder har de oftast inte tid att utreda.

– VISST HAR JAG förståelse för att de måste prioritera allvarliga brott, men det retar en när folk kommer undan med brott, säger Robin Mostacero.

Nästa anhalt är Hemköps butik, som faktiskt har en övervaknin­gskamera innanför entrén.

– När det är ligor som går bland kunderna och tar plånböcker eller försöker komma över kortkoder då folk betalar är det värdefullt att titta igenom sådana här filmer, säger poliskommi­ssarie Peter Öhrn, som arbetar med den brottsföre­byggande verksamhet­en i Halmstad.

–Genom samarbetet inom polisen kan vi ibland se ett mönster med liknande händelser i flera kommuner – och då kan vi jämföra och se ifall samma personer syns på övervaknin­gsfilmerna, förklarar han och pratar om hur viktigt det då är att få fram id-uppgifter genom Interpol.

– Många gånger rör det sig om internatio­nella ligor med bas i Polen eller Litauen. Vi jobbar för att de ska dömas och avtjäna sina straff i sina hemländer, säger Morgan Johansson.

Butikschef­en Joakim Delerus berättar om hur de genom Cityföreni­ngen har väktare som patrullera­r butiken med jämna mellanrum.

– I DAGSLÄGET HAR ni inte rätt att neka någon tillträde till butiken, men vi ser nu över möjlighete­n att införa tillträdes­förbud. Det kan exempelvis vara någon som ni flera gånger ertappat med att snatta, säger Morgan Johansson.

Innan det är dags för de socialdemo­kratiska rikstoppar­na att träffa sina lokala motsvarigh­eter vid Rådhuset – i form av kommunråde­t Bertil Andersson och kommunråds­kandidaten Krissi Johansson – tar de sig över Stora torg där många passar på att ta en selfie ihop med statsminis­tern.

OCH ÄVEN OM både uniformera­d polis och kostymkläd­da livvakter hela tiden finns i bakgrunden verkar det som att både Stefan Löfven och Morgan Johansson känner sig trygga i folkvimlet i Halmstad.

 ??  ?? TANKEVÄCKA­NDE MÖTE. När Emil Tönnermark och Thomas Roth berättar om rånet i december lyssnar Morgan Johansson och Stefan Löfven koncentrer­at. ”Det känns skönt att det hemska jag var med Tönnermark efter statsminis­terbesöket.
TANKEVÄCKA­NDE MÖTE. När Emil Tönnermark och Thomas Roth berättar om rånet i december lyssnar Morgan Johansson och Stefan Löfven koncentrer­at. ”Det känns skönt att det hemska jag var med Tönnermark efter statsminis­terbesöket.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? POPULÄRT FOTOMOTIV. Temat för statsminis­terns besök i Halmstad var tryggheten i centrum – och visst verkade han känna sig trygg bland folk på stan. Här fångar Isak Karlsson ”tummen upp” från Stefan Löfven med sin mobilkamer­a. Sanna Westerberg från...
Bild: ROGER LARSSON POPULÄRT FOTOMOTIV. Temat för statsminis­terns besök i Halmstad var tryggheten i centrum – och visst verkade han känna sig trygg bland folk på stan. Här fångar Isak Karlsson ”tummen upp” från Stefan Löfven med sin mobilkamer­a. Sanna Westerberg från...
 ??  ?? om inte bara blir bortglömt”, säger Emil
om inte bara blir bortglömt”, säger Emil
 ??  ?? FRAMTIDA VÄLJARE. Statsminis­tern pratar med en grupp förskoleba­rn från Snöstorp – men till skillnad från de flesta andra han möter verkar de inte känna igen honom.
FRAMTIDA VÄLJARE. Statsminis­tern pratar med en grupp förskoleba­rn från Snöstorp – men till skillnad från de flesta andra han möter verkar de inte känna igen honom.
 ??  ?? POLISANHÄN­GARE. ”Ni ska bli fler”, lovar Morgan Johansson och Stefan Löfven när de hälsar på poliserna Olof Magnusson och Cecilia Simson.
POLISANHÄN­GARE. ”Ni ska bli fler”, lovar Morgan Johansson och Stefan Löfven när de hälsar på poliserna Olof Magnusson och Cecilia Simson.
 ??  ?? HALMSTADS ROSENBAD. Morgan Johansson och Stefan Löfven passar på att inspektera ”regeringsb­yggnaden” i Halmstad: Rådhuset från 1938.
HALMSTADS ROSENBAD. Morgan Johansson och Stefan Löfven passar på att inspektera ”regeringsb­yggnaden” i Halmstad: Rådhuset från 1938.
 ??  ?? TAR EN GROUPIE. Eleni Moustos blir överraskad när hon möter Stefan Löfven på Hemköp, men tar mod till sig och förevigar ögonblicke­t.
TAR EN GROUPIE. Eleni Moustos blir överraskad när hon möter Stefan Löfven på Hemköp, men tar mod till sig och förevigar ögonblicke­t.
 ??  ?? ANDERS HOLMER
ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30
ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30
 ??  ?? Bild: ROGER LARSSON
rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34
Bild: ROGER LARSSON rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden