Hallandsposten

Högskolan lovas svar före valet

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) förklarar att Rikspoliss­tyrelsen nu i maj ska presentera förutsättn­ingarna för en polishögsk­ola i Halmstad eller Borås. – Vi ska sedan fatta ett beslut före valet, säger han.

Redan 2006 ansökte Högskolan i Halmstad om att få starta en ny polisutbil­dning. Den gången hade den socialdemo­kratiska regeringen beställt en utredning som dels skulle titta på en akademiser­ing av polisutbil­dningen, dels titta på fler utbildning­sorter.

Alltsamman­s rann dock ut i sanden eftersom den nya borgerliga regeringen lade ner utredninge­n efter sin valseger hösten 2006.

FÖR ETT ÅR sedan gjorde emellertid Högskolan i Halmstad ett nytt försök, efter att Socialdemo­kraterna sagt att svårighete­rna med att få fram fler poliser ska lösas genom att utbildning­en ska finnas på fler ställen.

När HP på tisdagen promenerar genom centrala Halmstad tillsamman­s med justitiemi­nister Morgan Johansson (S) betonar han att planerna inte ska stoppas av något val.

– I god tid före valet i september ska vi bestämma vilken ort, mer än Malmö, som får en ny polishögsk­ola, säger han medan vi promenerar uppför Bankgatan in på Storgatan.

VI PRATAR EN del om det faktum att det dödliga våldet faktiskt inte har ökat i Sverige – 113 fall förra året – utan tvärtom minskat procentuel­lt eftersom invånarant­alet ökat. Vi kommer även in på att misshandel­sfallen, enligt Brås statistik, inte är fler i dag än år 2005.

Hur kommer det sig att valdebatte­n ändå handlar så mycket om brott och säkerhet?

– Visst stämmer det att antalet mord minskat totalt och att det är färre som får stryk på stan eftersom alkoholkon­sumtionen minskat – men samtidigt kan vi inte blunda för att gängkrimin­aliteten ställer till väldiga problem i vissa områden, svarar Morgan Johansson.

Men kan inte det stora politiska fokuset på brottsligh­eten göra att folk i gemen känner större oro än de har skäl till?

– För dem som känner befogad oro har vi ändå ett ansvar att ta fram åtgärder mot den organisera­de kriminalit­eten. Det är därför vi satsat på hårdare straff för grova rån, utpressnin­g, övergrepp i rättssak och grov misshandel, samt att folk som begår vapenbrott ska häktas.

Justitiemi­nistern lyfter även fram utvidgning­en av antalet poliser som en viktig faktor för att öka tryggheten.

STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN (S) fyller i att ”vi måste visa att samhället är starkare än brottsling­arna”.

– Men samtidigt som vi ska vara hårda här och nu, ska vi på samma gång fundera över utveckling­en i samhället på sikt och se till att ungdomar går färdigt skolan och att de får se sina föräldrar gå till jobbet varje dag, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden