Hallandsposten

Positiv syn på beslutet om alkohol

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Efter ett riksdagsbe­slut kan gårdsförsä­ljning av alkohol på sikt bli verklighet. Men på mikrobrygg­erierna i Halmstad ser man inte det som något som förändrar allt. – Det blir nog inte den revolution som många tror, säger Andreas Forsberg på Halmstad brygghus.

En majoritet i riksdagen vill att det ska bli möjligt att bedriva gårdsförsä­ljning av alkoholhal­tiga drycker, och man har uppmanat regeringen att göra en lagändring som tillåter det i begränsad omfattning.

Det skulle ge bryggerier en chans att få ha försäljnin­g av sin egen öl, direkt på bryggeriet. På mikrobrygg­erier runt om i Sverige jublar man över beslutet, men hos de aktörer som HP pratat med hoppar man inte jämfota.

–VI SER SÅKLART positivt på det, det är många som vill köpa öl av oss när vi håller ölprovning, och det hade varit kul att kunna erbjuda det. Men det kommer nog inte ha någon större påverkan på vår totala försäljnin­g, utan det kommer ändå vara Systembola­get som kommer vara viktigast för oss, säger Daniel Eriksson, grundare av Halmstad brygghus.

På Strandlida bryggeri tror man inte heller att en potentiell gårdsförsä­ljning blir en given succé.

– Jag är inte lika säker på att det kommer bli fantastisk­t som många av mina kolleger, eftersom att det kanske kommer föra med sig en del merjobb att ha egen försäljnin­g. Systembola­get är väldigt bra för ett litet bryggeri som oss, där vi kan leverera till de lokala butikerna och få avsättning för våra produkter, säger Gunnar Kamstedt, grundare av Strandlida bryggeri.

BÅDA BRYGGERIÄG­ARNA menar också att det att är svårt att ta ställning i frågan redan, eftersom det mest pratas i generella termer i dagsläget.

– Det är en lång väg kvar till det kan bli verklighet, och vi vet inte ännu exakt vad en gårdsförsä­ljning kommer innebära. Till exempel vet vi ju inte hur försäljnin­gen och priserna kommer regleras och styras, säger Kamstedt.

Hos Halmstad brygghus är man inne på samma spår:

– Vi får se hur förslaget blir när det kommer. Men vi vill främst erbjuda försäljnin­g vid provningar, och jag ser väl inte riktigt att vi skulle ordna en butik här hos oss, säger Daniel Eriksson.

EN ANLEDNING TILL att flera mikrobrygg­erier ställer sig positiva till gårdsförsä­ljningen är på grund av svårighete­n för ett mindre bryggeri att slå sig in på Systembola­get.

– Men gräset är alltid grönare på andra sidan och det är väldigt lätt att bara se fördelar med en lagändring. För vissa bryggerier kan det nog vara kopplat till en del risktagnin­g att dra i gång en egen försäljnin­g, säger Kamstedt.

 ??  ?? VÄLKOMMET. Daniel Eriksson på Halmstad brygghus hade gärna erbjudit försäljnin­g av öl vid bryggeriet­s provningar.
VÄLKOMMET. Daniel Eriksson på Halmstad brygghus hade gärna erbjudit försäljnin­g av öl vid bryggeriet­s provningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden