Hallandsposten

Tjuven kan skrämmas bort med id-märkning

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”De är ute efter firmor och firmabilar och stjäl allt av verktyg” CHRISTIAN NILSSON

Kommunpoli­s

Att försvara sitt hem mot skickliga tjuvar är svårt. Men man kan åtminstone försvåra för dem.

Det fick ett 60-tal personer höra som kom till Lagagården på tisdagen. Arrangör var Laholms Sparbank som har gett sig in i arbetet med att skrämma bort tjuvarna från hemmen och även företagen i Laholms kommun.

– Vi erbjuder hushållen att köpa ett paket Märk-dna för stöldskydd av ägodelar, säger Lars-göran Persson, vd på Laholms Sparbank.

Kampanjen började redan i måndags med informatio­n i Våxtorps bygdegård.

– I FOLKMUN säger man dnamärknin­g som gör det möjligt för ägaren att få tillbaka sina stulna värdesaker, säger Björn Mannering, Eurosafe Security Solutions.

– Det är inte dna som vid salivprov men fungerar som dna. Medlet är en vätska som penslas på värdesaker­na. Varje vätskebehå­llare har en unik sammansätt­ning som via ett register i en databas gör det stulna spårbart för polisen. Till skyddet hör dekaler i avskräckan­de effekt som folk sätter på dörrar och fönster, säger han.

All märkning är bra hävdade Christian Nilsson, kommunpoli­s, som var på plats och berättade om polisens arbete i Laholm. För att spåra stöldgods till sina rätta ägare krävs att polisen använder en ficklampa med uv-strålning.

– Alla polisbilar i Halmstad och Laholm ska förses med en uv-ficklampa som är bra även vid andra tillfällen, säger Christian Nilsson.

VILLAINBRO­TT HAR totalt sett minskat genom åren och samtidigt har internatio­nella stöldligor fått nya uppdrag.

– De är ute efter firmor och firmabilar och stjäl allt av verktyg och maskiner som går att bygga med, säger Christian Nilsson.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? TJUVJAKT. Lars-göran Persson, Laholms Sparbank, Christian Nilsson, kommunpoli­s och Christel Alm, Laholms Sparbank, uppmanar folk att märka sina värdefulla saker.
Bild: ANN KATRIN NORLING TJUVJAKT. Lars-göran Persson, Laholms Sparbank, Christian Nilsson, kommunpoli­s och Christel Alm, Laholms Sparbank, uppmanar folk att märka sina värdefulla saker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden