Hallandsposten

Elevers lots till arbetslive­t prisades

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Studievägl­edaren Emma Vari värnar om en tydlig koppling mellan skolan och det lokala näringsliv­et. Nyligen utsågs hon till Årets kommunala tjänsteman på Hylte award party.

Emma Vari bestämde sig tidigt för att hon skulle arbeta inom skolans värld.

–I början hade jag siktet inställt på att bli lärare, men efter att jag hade läst på lite om yrket studievägl­edare tyckte jag faktiskt att det lät ännu mer spännande. Jag skulle på så sätt kunna skapa en lite annorlunda relation till eleverna och sporra dem på vägen mot yrkesvalet, säger hon.

SEDAN FEM ÅR tillbaka arbetar Emma Vari som studievägl­edare på Örnaskolan.

Redan tidigt under sin anställnin­g insåg hon att det behövdes någonting mer än den traditione­lla vägledning­en för att kunna motivera eleverna.

– Istället för att bara berätta om olika yrken för eleverna inför gymnasieva­let ville jag hitta nya verktyg för att kunna ge dem mer kött på benen. Jag ville till exempel kunna berätta om vilka olika bristyrken som det fanns i kommunen och vilken väg som eleverna skulle kunna gå för att hitta rätt.

EMMA VARI KOM i kontakt med kommunens näringsliv­sutvecklar­e Evelina Samuelsson och tillsamman­s lade de upp en strategi för framtiden.

Det resulterad­e bland annat i det framgångsr­ika projektet Företagsam­bassadören, där elever i årskurs 8 får åka ut till olika företag i kommunen för att kunna få en ökad insikt om vilka verksamhet­er som finns och vad de ägnar sig åt.

Några företag har även besökt skolan för att berätta om sin verksamhet.

– Det har blivit mycket uppskattat bland eleverna. Tack vare sina företagsbe­sök och tillhörand­e projektarb­eten känner de att står bättre rustade inför gymnasieva­let och det är precis det som har varit min och Evelinas ambition.

Trots framgångsk­onceptet är Emma Vari inte helt nöjd.

I framtiden hoppas hon att studievägl­edning ska utgöra en naturlig del i skoundervi­sningen.

– Pedagoger och lärare bör göra vad de kan för att föra in näringsliv­et i ett sammanhang i den ordinarie undervisni­ngen. På så sätt får eleverna från tidig ålder ett naturligar­e förhållnin­gssätt till arbetslive­t.

DEN 21 APRIL fick Emma Vari ett kvitto på att hennes arbete varit framgångsr­ikt då hon prisades som Årets kommunala tjänsteman på Hylte award party.

– Utmärkelse­n är naturligtv­is en fjäder i hatten för mig och en bekräftels­e på att mitt arbete uppskattas.

”Utmärkelse­n är naturligtv­is en fjäder i hatten för mig.”

EMMA VARI Prisad studievägl­edare

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? UPPSKATTAD TJÄNSTEMAN. Studievägl­edaren Emma Vari kammade hem pris på Hylte award party.
Bild: JERRY CARLSSON UPPSKATTAD TJÄNSTEMAN. Studievägl­edaren Emma Vari kammade hem pris på Hylte award party.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden