Hallandsposten

”Tydlig spricka inom S”

- TT

Kritiken inom Socialdemo­kraterna mot partiets migrations­politik är ovanligt öppen, enligt statsvetar­en Tommy Möller. Sprickan riskerar att påverka partiets trovärdigh­et anser han.

Samtliga fem sidoförbun­d inom S går emot ledningen vad gäller familjeåte­rförening, enligt Ekot.

– Ett bakslag för partiledni­ngen, konstatera­r Tommy Möller, professor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Partiledar­en Stefan Löfven tar det dock själv med ro.

– Det är inte så konstigt att ett så stort parti rymmer olika uppfattnin­gar. Men jag står stadigt i övertygels­en att Sverige ska ha en migrations­politik som inte avviker från omvärlden, för det såg vi vad det innebar hösten 2015. Och vi ska inte tillbaka till det, säger han.

Förra veckan sade Löfven och migrations­minister Heléne Fritzon (S) på en pressträff att Sveriges restriktiv­a asylpoliti­k ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik. Socialdemo­krater för tro och solidarite­t beklagade då beskeden.

Nu går samtliga fem sidoförbun­d, som S-kvinnor och SSU, emot ledningen och vill att S ska stå upp för permanenta uppehållst­illstånd – till skillnad från tillfällig­a – och att det ska bli lättare för personer som har flytt till Sverige att återförena­s med sina familjer.

– Det är klart att det är en motgång för partiledni­ngen. Man har lagt om kursen i migrations­politiken under en längre tid och har testat gränserna. Och nu blev det att bakslag, säger Möller. Stefan Löfven håller inte med. – Att folk tycker olika är helt naturligt. Det här är ett kongressbe­slut som vi bygger vår politik på. Kongressen var tydlig med att Sverige inte ska ha en migrations­politik som väsentligt avviker från omvärlden och det är det som jag fullföljer. Jag står stadigt i den politiken, jag anser att det är rätt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden