Hallandsposten

Brott och härkomst kan granskas av Brå

- ANJA HAGLUND/TT

Brottsföre­byggande rådet vänder nu i frågan gällande kartläggni­ng av gärningsmä­ns härkomst. Myndighete­n uppger att en ny studie kan behövas men att den kan dröja.

– Det finns ett intresse för frågan uppenbarli­gen i stora grupper, säger Stina Holmberg, forsknings­ledare på Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Efterfråga­n på en studie om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan har växt sig starkare och starkare, konstatera­r hon.

– Och vi har ingen slags svart fläck för att inte titta på det, utan vi måste hela tiden förhålla oss till vad som händer i vår omvärld och i det läget som uppstått nu så tycker vi att det finns nog skäl att fundera en gång till om vi inte ska göra någonting, säger Stina Holmberg.

MODERATERN­A VÄLKOMNAR Brås planer, men anklagar regeringen för att i det längsta ha försökt lägga hinder i vägen. Kunskap och kartläggni­ng behövs.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) framhåller att regeringen hela tiden har sagt att det är Brå själva som avgör vilka studier som ska göras.

– Jag ser ingen stor dramatik i det här, de har gjort två tidigare, säger Morgan Johansson till TT och syftar då bland annat på den rapport som Brå kom med 2005.

Frågan om studie har aktualiser­ats bland annat med anledning av en granskning som Aftonblade­t publicerad­e på måndagen, och som visar att majoritete­n av de pojkar och män som dömts för gruppvåldt­äkt är födda i länder utanför Europa. Av 112 dömda under åren 2012–2017 var 82 födda utanför Europa.

Ett liknande mönster framkommer i en granskning som Expressen gjorde tidigare i år, liksom även i den senaste officiella rapport som undersökte saken. Rapporten, som togs fram av Brå 2005, visade att det är fem gånger vanligare att en gärningsma­n som begått sexbrott är utrikes född än inrikes född med två svenskfödd­a föräldrar.

HITTILLS HAR BRÅ inte ansett att ytterligar­e studier behövs, kunskapsun­derlaget på området har bedömts som tillräckli­gt. Men nu öppnar myndighete­n för en ny genomgång.

– Kunskap förhindrar tokiga myter. Man kan ju gissa vad som helst om man inte vet. Genom att vi uppdaterar det behöver folk inte gissa utan de kan veta mer, säger Stina Holmberg.

Brå har inte bestämt vilken form av studie det ska bli, och ett besked om vad det kan bli dröjer till nästa år.

KRAV PÅ EN ny studie om härkomst har förts fram återkomman­de, men intensitet­en ökade mycket efter flyktingvå­gen för snart tre år sedan, säger Stina Holmberg.

– Det som hände då skulle Brå ha haft små möjlighete­r att snabbt följa upp. Men nu har det gått tre år, nu har de som skulle stanna fått uppehållst­illstånd och det öppnar för en mer långsiktig studie.

Brå utreder för närvarande, på regeringen­s uppdrag, varför sexualbrot­ten ökat de senaste tolv åren. I uppdraget ingick att om möjligt undersöka gärningspe­rsonerna, men Brå har valt att helt fokusera på offren.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? KOVÄNDING. De flesta som dömts för gruppvåldt­äkter är födda utanför Europa, enligt en ny kartläggni­ng. Brå har tidigare sagt nej, men vänder nu och uppger att en ny studie om brott och härkomst kan behövas.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV KOVÄNDING. De flesta som dömts för gruppvåldt­äkter är födda utanför Europa, enligt en ny kartläggni­ng. Brå har tidigare sagt nej, men vänder nu och uppger att en ny studie om brott och härkomst kan behövas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden