Hallandsposten

18 års fängelse efter yxattack mot exfrun

- ERIKA NEKHAM/TT

Han gick till attack mot sin exfru med en yxa och högg henne så svårt att hon var ytterst nära att dö. Fyra dagar tidigare hade han släppts ur häktet i väntan på dom i ett mål om hot mot samma kvinna

Nu döms den 51-årige mannen till 18 års fängelse för mordförsök.

18 års fängelse är det längsta tidsbestäm­da straff man kan få för mordförsök. I det här fallet blir straffvärd­et så högt eftersom det finns så många försvårand­e omständigh­eter, förklarar Johan Modin, rådman vid Uppsala tingsrätt.

– Han har begått den här gärningen och visat särskild hänsynslös­het, planerat och utnyttjat kvinnans utsatthet och skyddslösa ställning och genom det allvarliga och kraftiga våldet skapat en stark dödsångest och smärta hos henne.

Mannen hade i början av året åtalats för att ha hotat sin ex-fru. I väntan på dom släpptes mannen ur häktet. När kvinnan fyra dagar senare var på väg för att hämta deras gemensamma barn på förskolan i Uppsala stod mannen och väntade på henne, och attackerad­e henne med en yxa. Kvinnan fick svåra skador och var mycket nära att dö.

Mannen hade börjat planera angreppet under tiden i häktet, men han hävdar att avsikten varit att ”bara” skada henne, inte döda. Tingsrätte­n gör alltså en annan bedömning. Bara tillfällig­heter och en kvalificer­ad sjukvårdsi­nsats räddade henne, konstatera­r rätten.

Mannen advokat Jöns Gerhardsso­n utgår från att 51-åringen kommer vilja överklaga domen:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden