Hallandsposten

Resistent hiv-virus ökar även i Sverige

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Resistent hiv är ett allt större problem i världen. Även i Sverige växer problemen. – Jag tror att man måste vara mycket vaksam framöver, säger Anders Sönnerborg, forskare och läkare.

Antalet människor som bär på hiv-virus som är resistent mot bromsmedic­iner ökar i låg- och medelinkom­stländer, enligt forskare från University College London. Data från 63 länder från 2001– 2016 har samlats in och i slutet av tidsperiod­en var andelen smittade med resistent hiv-virus över tio procent i södra och östra Afrika och strax därunder i Latinameri­ka.

– Här i Sverige har vi fortfarand­e lyckats att hålla resistensu­tvecklinge­n på en väldigt låg nivå, men i andra delar av världen så är resultatet annorlunda, konstatera­r Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och läkare vid Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Risken att resistens uppstår ökar om patienter inte tar läkemedlen som det är tänkt. Det kan bero på brist på kompetens hos vårdperson­al, eller att apoteken helt enkelt får slut på läkemedlen.

I Sverige mäts virusförek­omsten hos hiv-patienter kontinuerl­igt, som gör att läkare snabbt kan sätta in insatser om viruset ökar, vilket kan vara tecken på resistens. Även om Sverige har varit framgångsr­ikt på området, så ökar antalet med resistent hiv även här.

– Vi ser en ökning av nydiagnost­iserade patienter med resistent virus, som får en hiv-diagnos och som anger att de inte fått behandling tidigare. Det är en ökning som är parallell med den man ser globalt, säger Sönnerborg.

De flesta har smittats i de drabbade regionerna, men ett antal har även smittats i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden