Hallandsposten

USA lämnar AVTALET BORTOM RÄDDNING HÄVDAR PRESIDENT TRUMP

USA/IRAN:

-

USA lämnar det globala kärnenergi­avtalet med Iran, meddelar president Donald Trump i sitt viktigaste säkerhetsp­olitiska beslut, som också innebär tuffare sanktioner mot Iran.

I ett tal i Vita huset i Washington anklagade Trump Iran för att ljuga om landets kärnprogra­m. Det finns bevis för det, hävdar han.

Kärnenergi­avtalet med Iran beskrevs som historiskt när det skrevs under 2015. Det krävde enorma diplomatis­ka ansträngni­ngar att värka fram.

De övriga parterna i avtalet – Frankrike, Storbritan­nien, Tyskland, Kina och Ryssland – har sagt att de tänker försöka hålla liv i överenskom­melsen även om USA lämnar den.

IRANS PRESIDENT Hassan Rohani säger i ett tv-sänt tal att USA:S besked är en historisk erfarenhet för Iran. Han säger också att USA aldrig har fullföljt sin del av avtalet, rapportera­r Reuters.

Israels president Benjamin Netanyahu hyllar däremot Trumps besked som ”modigt” och att han fullt ut stöder beslutet. Även USA:S allierade och Irans ärkefiende Saudiarabi­en stöder Trumps beslut.

DÄREMOT SÄGER den franske presidente­n Emmanuel Macron att Frankrike – liksom Tyskland och Storbritan­nien – beklagar Trumps beslut. Enligt Macron står ickespridn­ingsavtale­t (NPT) om att inte överföra kärnvapent­eknik till andra länder nu på spel.

Trump har kallat kärnenergi­avtalet ”vansinnigt”. Han anser att det har misslyckat­s och att de brister som USA anser att det har inte har gått att åtgärda.

– Om jag skulle låta detta avtal fortlöpa skulle det snart inledas

 ??  ?? NEGATIV. USA:S president Donald Trump meddelade inför ett pressuppbå­d i Vita huset att USA kommer att dra sig ur
NEGATIV. USA:S president Donald Trump meddelade inför ett pressuppbå­d i Vita huset att USA kommer att dra sig ur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden