Hallandsposten

Iranavtale­t

- LARS PEDERSEN/TT FILIP NORMAN/TT

* Avtalet mellan Iran och P5+1gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritan­nien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internatio­nell insyn i det iranska atomenergi­programmet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelse­n, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen. * Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionsl­ättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg

en kärnvapenk­apprustnin­g i Mellanöste­rn.

Såväl Trumps nye utrikesmin­ister Mike Pompeo som den nye nationelle säkerhetsr­ådgivaren John Bolton är kända som Iranhökar.

Enligt presidente­n har avtalet möjliggjor­t för Iran att utveckla robotar och fortsätta anrika uran.

– Ingen handling från den iranska på vägen till en fungerande kärnladdni­ng. * I överenskom­melsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknik­anläggning­ar för Fn-inspektöre­r och landets centrifuge­r för anrikning av uran minskas med två tredjedela­r. * FN:S tidigare sanktioner ska återupprät­tas inom 65 dagar om avtalet bryts. FN:S vapenembar­go finns kvar under fem år efter att avtalet skrevs på. Sanktioner mot iranska köp av robottekni­k ska inte upphävas förrän efter åtta år efter att överenskom­melsen slöts.

regimen har varit farligare än försöken att skaffa kärnvapen.

Trump hänvisar till Israels påståenden om att Iran fortsatt utveckla kärnvapen i hemlighet.

– I dag har vi definitiva bevis på att Irans löften var en lögn, säger han.

Det var ett av Trumps vallöften att bryta upp avtalet. Nu är hans besked att USA kommer att återinföra sanktioner­na mot Iran, och utöver det införa de mest kraftfulla sanktioner mot Iran som är möjliga.

Även andra länder som stöder Iran kan komma att drabbas av sanktioner.

– Avtalet har misslyckat­s att hindra Irans kärnvapena­mbitioner.

 ?? Bild: EVAN VUCCI/AP/TT ?? Iranavtale­t. Det var ett av hans vallöften.
Bild: EVAN VUCCI/AP/TT Iranavtale­t. Det var ett av hans vallöften.
 ?? Bild: AP/TT/ARKIV ?? POSITIV TILL AVTALET. Irans president Hassan Rohani har sagt att Iran vill hålla liv i avtalet, med eller utan USA.
Bild: AP/TT/ARKIV POSITIV TILL AVTALET. Irans president Hassan Rohani har sagt att Iran vill hålla liv i avtalet, med eller utan USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden