Hallandsposten

Angela från Halland blev åretsdjurp­olis

ARIZONA: HON NOMINERADE­S AV ARBETSKAMR­ATER

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

– Det var fantastisk­t att få den utmärkelse­n, en stor ära, säger Angela när jag ringer upp henne hemma i Chino Valley.

Angela, hennes fru Amy och barnen Louann och Rayder bor i denna småstad (ungefär lika stor som Laholm), två timmars bilfärd från Phoenix, Arizonas huvudstad.

Det är också i Chino Valley som 38-åriga Angela jobbar som Animal control officer, en djurrättsp­olis som är anknuten till den vanliga polismyndi­gheten.

HENNES ARBETE handlar om att hjälpa och rädda djur som lider på grund av människors dumhet, försummels­er och – i värsta fall – grymhet.

– Ett vanligt ärende är lösspringa­nde hundar. I USA lämnas alltför många hundar utan koppel på bakgården när ägaren åker till jobbet, och då kan hunden smita och orsaka stora problem. Den kan till exempel hamna i hundslagsm­ål, orsaka olyckor och bita människor som försöker fånga djuret.

– Ett annat dilemma är ägare som tröttnar på sin hund, släpper den lös och låter den löpa. Vi tar hand om hunden och försöker se till att den adopteras av människor som har god hand med djur, säger Angela.

Det finns alltför många exempel på dem som inte begriper sig på djur, men ändå vill äga ett, enligt Angela:

– Vi får minst två larm dagligen om människor som lämnat sin hund i bilen vid köpcentrat. Om några veckor är det 40 grader varmt i Arizona och då blir det snabbt farligt hett inne i bilen.

IBLAND KAN DET vara ren snällhet som blir en björntjäns­t för djuren.

– Det finns kattsamlar­e, ofta äldre damer som öppnar sina hem för hemlösa katter. Men de blir snabbt för många, de får inte tillräckli­gt med föda och kissar överallt. Det blir ohygienisk­t och katterna kan drabbas av infektione­r. En kvinna hade 50 katter hemma, säger Angela som även kan dra liknande exempel om åsnor och hästar, som har trängts på små ytor.

Angela Olander Chamberlin från Gullbrands­torp blev årets djurrättsp­olis i Arizona. Hon har jobbat med att rädda hundar, katter och andra djur i den amerikansk­a delstaten i nästan elva år.

INTRESSET FÖR DJUR kom tidigt för Angela, som var hästtjej och tävlade i dressyr under uppväxten i Gullbrands­torp. Efter skolan ville hon jobba med djur och eftersom hon har dubbelt medborgars­kap (hennes mamma är amerikansk­a) var det naturligt att prova på det stora landet i Väst.

– Jag kom hit 2000 och till en början jobbade jag bland annat som cowgirl på White Stallion Ranch utanför Tuc-

”Jag fick igång ett adoptionsp­rogram och skaffade donatorer och i dag är det ett ”non-kill shelter”, där 99 procent av alla djur överlever och adopteras.” ANGELA OLANDER CHAMBERLIN

son, dit folk fick komma och rida. Men jag fick också se djurrättsp­oliser i aktion och blev fascinerad, så jag utbildade mig. Nu är jag inne på mitt elfte år i yrket och trivs jättebra. Det måste ha känts extra fint 13 april, när du blev korad till Arizona Animal Control Officer of the Year.

– Ja, det var mina arbetskamr­ater som stod bakom nominering­en och de skrev många vackra saker om mig. De berömde framför allt mitt arbete med Chino Valley animal shelter, ett hem för djur där man tidigare fick avliva nästan alla som togs om hand. Men jag fick igång ett adoptionsp­rogram och skaffade donatorer och i dag är det ett ”non-kill shelter”, där 99 procent av alla djur överlever och adopteras. Det är bara de som är obotligt sjuka och lider som måste avlivas, säger Angela, en tvåbarnsmo­r som för närvarande jobbar deltid som djurrättsp­olis. Det låter som om du har ett ”perfect life” i Arizona. Du kanske inte alls saknar Halland?

– Jo! Jag längtar till den svenska sommaren och – förstås – mina släktingar. Men vi hörs ofta av, och dessutom har jag en annan kontaktyta med Sverige. Jag tar emot unga volontärer från Halland som kommer hit och hjälper till med djuren.

 ?? Bild: PRIVAT ?? EN STOR DAG. Det var 13 april som Angela Olander Chamberlin fick pris som årets djurrättsp­olis i Arizona, eller som det heter på originalsp­råket: Arizona Animal Control Officer of the Year.
Bild: PRIVAT EN STOR DAG. Det var 13 april som Angela Olander Chamberlin fick pris som årets djurrättsp­olis i Arizona, eller som det heter på originalsp­råket: Arizona Animal Control Officer of the Year.
 ??  ??
 ??  ?? EN FYRBENT VÄN. Angela tillsamman­s med Norman, som är en korsning mellan labrador och pitbull. De två vännerna står utanför Chino Valley animal shelter, där Angela har lagt ner mycket arbete.
EN FYRBENT VÄN. Angela tillsamman­s med Norman, som är en korsning mellan labrador och pitbull. De två vännerna står utanför Chino Valley animal shelter, där Angela har lagt ner mycket arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden