Hallandsposten

Hektiskt VM – då njuter stjärnan

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Ingen hos toppkonkur­renterna har spelat lika mycket som Oliver Ekman Larsson i starten av ishockey-vm. Själv njuter Tre Kronors stjärnback av all istid: – Det är kul att få så mycket förtroende, man växer som spelare och person.

Ni som har följt Vm-turneringe­n från Royal Arena i Köpenhamn har fått se massor av den småländske Arizonabac­ken. Med 24.09 i snitt på de tre första matcherna spelar han drygt två minuter mer än någon i de andra topplagen som har fördelat ut sin istid mer. Hos Osmästaren Ryssland har exempelvis ingen spelare snittat mer än 18.43 efter de tre första matcherna. Däremot finns det tre spelare i de lägre rankade lagen som har spelat mer än den svenske backklippa­n.

Efter en lång säsong är VM en intensiv historia där de lag som når medaljmatc­herna spelar tio matcher på 17 dagar. Men någon oro för att orken ska tryta har han inte:

– Det ska vara lugnt, tycker jag. Det är ju därför man tränar hårt på sommaren för att kunna spela ända in i slutet så här, säger Ekman Larsson som snittade 23.41 över 82 matcher med Arizona.

I stället njuter han av varenda sekund.

– Det är kul att spela powerplay, boxplay och fem mot fem, alla situatione­r. Så jag hoppas det håller i sig, säger Ekman Larsson som avstod tisdagens frivilliga isträning.

Den 26-årige stjärnback­en har lyft sin nivå ytterligar­e ett snäpp. Han har blivit den där fältherren och med pondus och självförtr­oende ser det ut som att han ”äger” isen i varje byte. Känner du så själv också?

– Nej, så tänker jag inte, men det är kul att folk ser det, säger Ekman Larsson som länge har varit en offensiv gigant.

Han är den ende svenske backen som har gjort mål hittills i VM, står på två poäng (1+1) och har +6 i plus/ minus.

Ekman Larsson var ju med och ledde Sverige till Vm-guld i fjol, han ser likheter i processen nu.

– Vi blev bättre och bättre för varje match som gick i fjolårets turnering och det är det vi strävar efter. Jag tycker att det har varit helt okej, det positiva är att vi har vunnit tre matcher. Sedan finns det alltid saker man kan göra bättre, som i powerplay och att vara lite rakare på mål när vi får chanserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden