Hallandsposten

Det är dags att förstärka försvaret

-

Kristdemok­raterna vill fördubbla försvarsan­slagen så att vi stegvis når 2-procentsmå­let. Det skriver partiföret­rädarna Mikael Oscarsson och Larry Söder.

DEBATT 9/5. I slutet av förra året presentera­de Försvarsbe­redningen en rapport som bekräftar det som under en längre tid varit Kristdemok­raternas hållning: ”Ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”.

Uttalandet sker mot bakgrund av en oroväckand­e utveckling i omvärlden. Rysslands ökade aggressivi­tet ses på Krim, i östra Ukraina och i deras kraftiga upprustnin­gsprogram. Sverige måste höja tröskeln för ett angrep i händelse av orolighete­r i Östersjöom­rådet.

Kristdemok­raternas uppfattnin­g är att Sveriges försvarsma­kt inte kan möta det allvarliga säkerhetsp­olitiska läget. Försvaret ska leva upp till ambitionen att ”kunna möta väpnat angrepp mot Sverige” och därmed verka avskräckan­de.

I DAG HAR försvaret brist på soldater, befäl, vapensyste­m och inte minst pengar. Därför vill Kristdemok­raterna fördubbla försvarsan­slagen så att vi stegvis når 2-procentsmå­let. Detta är regeringen helt emot. Pengar är nödvändigt, men inte nog. Det måste finnas en plan för hur de ska spenderas.

Försvarsma­kten gör redan i dag ett enastående arbete. Men den behöver förstärkas rejält för att klara sitt uppdrag under kommande år.

Därför har Kristdemok­raterna presentera­t ett antal mål för försvaret 2030:

• Armén ska mer än fördubblas. Dagens två brigader ska bli fem. Utöver detta ska stridsgrup­perna för Stockholm och Gotland förstärkas.

• Antalet värnplikti­ga ska öka till 12 000 per år. Det är en tredubblin­g jämfört med dagens 4 000.

• Flottan ska tillföras ytterligar­e sex stridsfart­yg för att kunna verka på både öst- och västkusten samtidigt. Dessutom ska antalet ubåtar utökas till totalt åtta stycken för att säkerställ­a att minst fyra till fem ubåtar kan vara till sjöss samtidigt.

• Flygvapnet ska bibehållas på minst nuvarande nivå med cirka 100 flygplan. I stället för att skrota alla dagens Jas Gripen-plan, bör vi behålla minst 40 samtidigt som vi bygger 60 nya. Flygvapnet­s basorganis­ation tredubblas för att säkerställ­a att flygstrids­krafterna kan kraftsamla­s till olika delar av landet men också för att flygplanen ska kunna spridas för att undgå att bli utslagna på marken.

• Sverige ska gå med i Nato.

FÖRSVARSBE­REDNINGEN HAR NU påbörjat sitt arbete där det ska fastslås hur Sveriges försvar ska se ut från 2020 och framåt. Kristdemok­raterna har som första, och hittills enda, parti presentera­t en helhetslös­ning som visar vad som krävs för att försvara Sverige. Försvarsma­kten gör redan i dag ett enastående arbete. Men den behöver förstärkas rejält för att klara sitt uppdrag under kommande år.

Den trygghet medborgarn­a kan kräva i sitt dagliga liv, för familjen, på sin ålderdom eller om man drabbas av olyckor eller sjukdom bygger ytterst på att staten kan tillgodose behovet av såväl inre som yttre säkerhet. För oss kristdemok­rater är därför Sveriges försvar en av statens kärnuppgif­ter.

Mikael Oscarsson (KD)

försvarspo­litisk talesperso­n

Larry Söder (KD)

riksdagsle­damot, Hallands län

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden