Hallandsposten

GES ger sig ut på sommarväga­rna

- AGNES ARONSSON

Spelningar­na på Borgholms Slottsruin på Öland förra sommaren blev en succé. Nu ger sig GES ut på en lång sommarturn­é, och gör ett stopp i Falkenberg. Det står även klart att de bjuder med sig Eric Gadd ut på vägarna.

Anders Glenmark, 64, Thomas ”Orup” Eriksson, 59, och Niklas Strömstedt, 59, bildade tillsamman­s GES 1994 och fick monsterhit­en ”När vi gräver guld i USA” under fotbolls-vm.

23 ÅR SENARE gjorde de förra sommaren sex spelningar på Slottsruin­en i Borgholm, vilket blev en succé med 24 000 sålda biljetter. Det gav trion mersmak.

– Det gick så fort över i somras. Efteråt tänkte vi att ”det är tråkigt att det skulle sluta nu”, så vi bestämde i augusti att vi skulle åka på turné igen. Varför nöja sig?, säger Strömstedt.

Den 20 juli spelar trion på Stortorget i Falkenberg – ett av många stopp på sommarens turné. Extrakonse­rter är redan inbokade. Men hur känns det att turnén tar upp största delen av sommaren?

– Det känns sjukt kul att dra ut och lira med grabbarna igen, men samtidigt har jag skaffat småbarn på nytt, tre och sex år är de yngsta, så det är ju lite tufft. Man har alltid dåligt samvete för att man är borta mycket, säger Orup.

– Familjerna kommer väl någon gång under sommaren. De tycker att det är kul att gå backstage, käka korv och salta pinnar. Anders fru får man tvinga bort annars är hon med hela tiden, skojar Strömstedt.

Men det är en viss skillnad att turnera nu, jämfört med förr. Det erkänner de utan vidare.

– Förr fick man bära själv, packa in och packa ut. Det behöver man inte göra nu som tur är, när man har lite ryggont. Och man får eget rum och behöver inte dela säng, säger Glenmark.

TRION PRATAR MER än gärna minnen och ålder, och har inga problem att skämta på sin egen bekostnad.

– Det blir inte lika många sena nätter som för 20 år sedan. Man behöver lite mer vila, och det blir mindre party, säger Orup.

Turnén handlar om ren och skär nostalgi. Några planer på att släppa någon ny skiva finns inte för GES.

– Det kanske inte blir fler turnéer heller, så kom och kolla på GES i sommar, uppmanar Strömstedt.

– Folk kanske tänker ”Hur länge står gubbarna på benen?”. Det är nu folk har chansen att se oss, skrattar Glenmark. Vem är mest optimistis­k?

– Niklas är en trevlig optimist, säger Orup. Vem är gubbigast?

– Jag är. Vet du att jag släppte min första singel 22 år innan GES bildades? frågar Glenmark.

 ?? Bild: MATTIAS JOHANSSON ?? SOMMARTURN­É. GES spelar på Stortorget i Falkenberg den 20 juli. Förra sommaren stod de på scen tillsamman­s för första gången på över 15 år.
Bild: MATTIAS JOHANSSON SOMMARTURN­É. GES spelar på Stortorget i Falkenberg den 20 juli. Förra sommaren stod de på scen tillsamman­s för första gången på över 15 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden