Hallandsposten

Benjamin Ingrosso ska stå pall i alla väder

- JOHAN HAMMERBY MELLO 2018 Melodifest­ival-expert

Dagen innan jag landade i Lissabon var det 31 grader här. När jag kom hit regnade det. Nu är det mulet. Det kan bli sol. Men blåser kallt. Det är väl inte riktigt som det ska vara? Jaja, jag ska sluta prata om vädret. Australien­sarna som vi bor med har redan kommentera­t att svenskar är besatta av väder, och planerar sina liv efter det. Jo, men så är det.

Hur som helst, vädret är väldigt osäkert här, men det passar som en bra övergång till årets Eurovision-tävling. För den är mer oviss än på länge. Det finns klart lysande solsken, mulna nedstämdhe­ter och ljumma medellåtar. Och en och annan överraskan­de kalldusch. Det finns så många låtar som slåss om det, och flera av dem tävlade under tisdagen. Tack och lov var inte Sverige med i den bataljen.

Benjamin Ingrosso äntrar nämligen Eurovision-scenen i Portugal först på torsdag. Och det ska han vara väldigt glad för. För om han skulle ha tävlat i tisdags så hade en finalplats varit mycket tuffare att kämpa sig till än vad det bör vara nu.

TISDAGENS SEMIFINAL VAR ett riktigt getingbo. Så många bra låtar samlade under en kväll, med flera av tävlingens stora förhandsfa­voriter, som Israel, Tjeckien, Estland, Bulgarien, Cypern och Finland. Det fanns där fler än tio låtar som förtjänade att ta sig vidare, och därmed blir det också så att vissa länder som borde vara i final nu får åka hem i stället.

”Tisdagens semifinal var ett riktigt getingbo. Så många bra låtar samlade under en kväll.”

Därför ska Benjamin tacka Fru Fortuna för att han nu får visa upp sin Dance you off i en betydligt mindre favorittun­g semifinal. I och med detta kommer hans bidrag också kunna sticka ut mer med sin speciella scenshow. Inget i år är riktigt som den, och man kommer ihåg den.

I stället för kacklande feministis­ka kampsånger och sprakande operaklänn­ingar så får han tampas med tecknade instrument och vikingaske­pp. Just dessa två bidrag tillhör våra nordiska grannar Norge och Danmark. De bör göra Benjamin sällskap till finalen på lördag.

Men förutom startnumre­t så har Sverige och Benjamin en annan fördel, rent musikalisk­t. Och det är att om man gillar låten så gör man det direkt. De allra flesta som ser programmet hör låten för första gången, och då måste den sitta direkt. Och det gör det här bidraget. Antingen låten i sig, showen, eller kombinatio­nen.

FÖR ATT ÅTERGÅ till australien­sarna som jag och de andra två svenskarna bor med. De har fått lyssna in sig på vår låt, och övriga så klart, och de säger samma sak – Benjamins nummer är riktigt snyggt, och då gör det inte som själva låten inte är den bästa. Så har det låtit även när jag har pratat med andra personer från olika länder. Så likt så mycket svensk musik så verkar även denna funka internatio­nellt.

Benjamin var inte min favorit i Melodifest­ivalen i våras, men under torsdagen drar jag på mig min blågula fotbollstr­öja och tänker heja fram honom till final. Sedan fortsätter firandet i den portugisis­ka natten, förhoppnin­gsvis utan överraskan­de regnskurar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden