Hallandsposten

Förbud mot selfies när festivalen drar igång

- MIRANDA SIGANDER/TT GUNNAR REHLIN/TT

Javier Bardem, Penélope Cruz, Mads Mikkelsen, John Travolta, Spike Lee, Kristen Stewart, Emilia Clarke, Lars von Trier, Stellan Skarsgård och John Ajvide Lindqvist. Det är några av de celebritet­er som kommer att synas på röda mattan när den 71:a filmfestiv­alen i Cannes drar igång. Men nåde den kändis som tar en selfie på röda mattan.

Festivalle­dningen har nämligen kommit med strikta order om att inga selfies får tas under promenaden upp till festivalpa­latset. Frågan är väl vad som händer om till exempel Penélope Cruz bryter mot förbudet. Blir hon förklarad persona non grata?

– Vi har tagit det här beslutet eftersom alla selfies tar för lång tid, och för att vi vill att festivalen ska vara elegant, säger festivalbo­ssen Thierry Fremaux när han möter pressen dagen innan allt drar gång.

DET ÄKTA PARET Cruz och Bardem spelar huvudrolle­rna i årets öppningsfi­lm, Alla vet, regisserad av dubble Oscarvinna­ren Ashgar Faradi. Denna gång har han gjort en film på spanska som betecknas som en psykologis­k thriller.

Under de kommande elva dagarna kommer festivalen sedan att bjuda på allt från Hollywoodg­litter till små independen­tfilmer som slåss om uppmärksam­heten. Störst uppmärksam­het lär det bli dels kring världsprem­iären på Solo: A Star Wars Story, dels kring The House That Jack Built, som markerar Lars von Triers återkomst till festivalen i Cannes.

2011 blev han förklarad persona non grata efter en bisarr presskonfe­rens där han bland annat sa att han ”förstod Hitler”. Just nu verkar det som om det inte blir någon presskonfe­rens kring den nya filmen. När Fremaux får frågan om filmen är utom tävlan bara för att man ska slippa presskonfe­rens säger han:

– Nej. Lars sa dumma skämt för åtta år sedan. Han blev straffad. Vi tyckte att han blivit straffad nog och är välkommen tillbaka.

Sverige represente­ras i år av Gräns, som visas i sektionen Un Certain Regard. Det är en skräckfilm, som regisserat­s av Ali Abbasi och som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist.

TVÅ FRÅGETECKE­N: DEN iranske regissören Jafar Panahis nya film, Se Rokh, visas inom tävlan, men det är ytterst osäkert om den iranska regimen kommer att tillåta honom att resa hit.

– Jag hoppas han får komma, men jag är pessimisti­sk, säger Fremaux.

Och det verkar ännu inte vara helt klart om Terry Gilliams The man who killed Don Quixote”verkligen kommer att bli årets avslutning­sfilm – Gilliam är involverad i en bitter strid med en av producente­rna. Stellan Skarsgård har en av huvudrolle­rna i filmen och säger i ett sms att han är beredd att åka hit (han filmar just nu Tv-serien Chernobyl) om han får klartecken.

”Vi har tagit det här beslutet eftersom alla selfies tar för lång tid, och för att vi vill att festivalen ska vara elegant.”

UNDER PRESSMÖTET TAS metoorörel­sen upp. Fremaux säger att festivalen tar jämlikhet mellan könen på största allvar och att det som hänt det senaste halvåret fått festivalle­dningen att tänka om och tänka nytt inom alla områden.

– Nu på lördag kommer ett hundratal specialinb­judna kvinnor, regissörer och skådespela­re, att gå upp för röda mattan för att markera.

 ?? BILD: VIANNEY LE CAER/AP/TT ?? SÄKERHET. En grupp poliser deltar i en säkerhetsö­vning i Cannes tidigare i veckan – festivalen omgärdas numera av rigorös säkerhet.
BILD: VIANNEY LE CAER/AP/TT SÄKERHET. En grupp poliser deltar i en säkerhetsö­vning i Cannes tidigare i veckan – festivalen omgärdas numera av rigorös säkerhet.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? STRAFFAD NOG. Lars von Trier är åter välkommen till filmfestiv­alen i Cannes, efter presskonfe­rensen 2011 då han bland annat sa att han ”förstod Hitler.”
Bild: TT/ARKIV STRAFFAD NOG. Lars von Trier är åter välkommen till filmfestiv­alen i Cannes, efter presskonfe­rensen 2011 då han bland annat sa att han ”förstod Hitler.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden