Hallandsposten

Moderatern­as två ideologisk­a konflikter mot S och SD kommer att prägla Sverige.

ANSVARET. Den som värnar internatio­nell öppenhet har också ett särskilt ansvar för att göra ett sådant samhälle möjligt.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 15/5. För många i dagens moderatled­ning tog det politiska engagemang­et form som en protest mot det socialdemo­kratiska Sverige. Valfrihet och individual­ism skulle befria människor från ett kvävande och likriktat samhälle.

På Moderatern­as Sverigemöt­e i Göteborg i helgen berättade partisekre­teraren Gunnar Strömmer därför hur han ”satte kaffet i vrångstrup­en” när han första gången såg partiets nya valslogan ”Lika för alla”. Det var ju så Socialdemo­kraterna brukade låta.

EN DEL AV konflikten mellan höger och vänster har alltid handlat om synen på rättvisa. Medan vänstern har eftersträv­at lika utfall, har borgerliga röster argumenter­at för lika möjlighete­r. Det är det senare perspektiv­et M nu bygger sin valrörelse kring.

Detta liberala rättvisebe­grepp har de senaste åren fått en laddning det tidigare saknat. För bakom formulerin­gar om ett brutet samhällsko­ntrakt finns insikten om att Sverige blivit ett samhälle som inte ger alla samma chans. Det märks i existensen av skolor där barn inte får en rimlig chans att lära sig svenska, i att trygghet blivit en fråga om var man bor och i att det tillåtits växa fram kulturella parallells­amhällen.

Det är mot den bakgrunden man måste förstå M:s migrations­politiska ställnings­taganden.

I debatten hävdas det ibland att Moderatern­a och Sverigedem­okraterna blivit allt mer lika varandra. För den som tagit sig tid att lyssna när partiledar­en Ulf Kristersso­n talar om migration och globaliser­ing är det påståenden som är svåra att ta på allvar. Senast i sitt tal på Sverigemöt­et underströk Kristersso­n hur M är ”djupt förankrat i internatio­nell öppenhet” och kommer att förbli det.

Men den som värnar öppenhet har också ett särskilt ansvar för att göra ett sådant samhälle möjligt. Hur bygger man sammanhåll­ning i ett samhälle som är, och kommer att fortsätta vara, intimt sammanflät­at med resten av världen både genom migration och handel? Det är frågan som M:s migrations­och integratio­nspolitik ytterst försöker svara på, eller som Kristersso­n sammanfatt­ade saken på Sverigemöt­et: ”Ska Sverige också kunna förbli ett framgångsr­ikt land i den pågående internatio­nalisering­en, måste vi nu göra något åt det som inte fungerar.”

Förmågan att klara detta påverkas givetvis av hur många som kommer till Sverige. Därför finns det ingen självklar motsättnin­g mellan en restriktiv invandring­spolitik och öppenhet mot omvärlden. Humanism och medmänskli­ghet är helt enkelt inte mycket värt om det som erbjuds är utanförska­p.

I MODERATERN­AS BILD av vad som bygger samhällsge­menskapen ryms en självklar konflikt med Socialdemo­kraterna kring frågor som bidragstak och trösklarna in på arbetsmark­naden. Men minst lika tydlig är konflikten med Sverigedem­okraterna. Moderatern­as betoning av svenskan och medborgars­kapet som vägen in i samhället står mot en idé om en nationell gemenskap som det är i princip omöjligt att bli en del av om man inte fullt ut behärskar alla dess mest subtila kulturella och sociala koder.

Det är två ideologisk­a konflikter som kommer att prägla Sverige. Moderatern­a gör rätt i att utkämpa båda.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? MODERATERN­A. De som tycker M blir allt mer likt SD har knappast lyssnat när Ulf Kristersso­n talar om migration och globaliser­ing.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT MODERATERN­A. De som tycker M blir allt mer likt SD har knappast lyssnat när Ulf Kristersso­n talar om migration och globaliser­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden