Hallandsposten

HBTK tappar ännu ett toppnamn

Mattias Karlsson lämnar Halmstad BTK för spel i franska ligan. Efter Sm-finalen mot Eslöv gör lagkompise­n Ibrahima Diaw, 25, detsamma. – Jag hoppas att vi kan avsluta med guld, säger han.

- Anders tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Diaw kom till HBTK från rivalen i Pingisliga­n Falkenberg­s BTK i somras, men redan efter en säsong i klubben väljer fransmanne­n att flytta hem till Frankrike.

”Ibra” har skrivit på för franska Pro A-laget Roanne från Lyon kommande säsong.

– Det är inte säkert att klubben klarar sig kvar, men jag hoppas att de fixar det för min dröm har alltid varit att spela i den högsta ligan i Frankrike – och nu är jag nära mitt mål, säger Ibrahima Diaw.

Han och danska flickvänne­n Nicoline Koefoed, som gått på pingisgymn­asiet i Halmstad, lämnar träningsgr­uppen i HBTK för att i stället ha Köpenhamn som bas i framtiden.

DIAW KOMMER DÄRFÖR att pendla till matcherna i franska ligan.

– Jag har saknat Frankrike – dels för jag gillar mitt land, men även för att jag har varit länge i Sverige. Roanne har ett intressant projekt på gång och det känns spännande att de vill ha mig som en del i det.

Men först ska ”Ibra” försöka lotsa HBTK till det första Sm-guldet sedan 2003.

Problemet är bara att finalmot- ståndaren heter Eslöv. Skåningarn­a har som vanligt ett starkt lag och är storfavori­t att ta 13:e guldet på de 14 senaste säsongerna.

DEN FÖRSTA MATCHEN spelas på tisdag i Eslöv med retur i Halmstad på torsdag kväll. En eventuell tredje match avgörs i Skåne på lördag.

– Jag ser fram mot finalen. Vi slår ur underläge och har inte så mycket att förlora. Vi har alla chanser att slå dem, tycker Diaw.

Den spelskickl­ige fransmanne­n med rötterna i Afrika (pappa kommer från Senegal och mamma från Mali) har haft en säsong med skadebekym­mer, men efter en knackig start har han växlat upp och närmat sig toppformen.

I Sm-semifinale­n överraskad­e Ibrahima stort när han slog Pingisliga­ns främsta spelare Viktor Brodd i Söderhamn då Halmstad vände 1–2-underläge till seger med 4–2 och säkrade en plats i Sm-finalen.

– Jag lärde mig jättemycke­t under VM i Halmstad när vi på nära håll fick se hur världsstjä­rnorna spelade och hur de förberedde sig för matcherna. Det var jättenytti­gt.

SAMTIDIGT KOM AVBROTTET i samband med VM lämpligt efter en lång säsong med många matcher både nationellt och internatio­nellt. Diaw har därför kunnat fokusera på träningen och fått bra sparring eftersom han tränat med svenska och danska landslagss­pelare inför lag-vm.

– Det har varit oerhört inspireran­de och den känslan tog jag med mig till semifinale­rna mot Söderhamn. Nu är det bara att köra på. Jag är i bra slag och hoppas att vi kan avsluta med guld.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? TACKAR FÖR SIG. Ibrahima Diaw lämnar Halmstad BTK för Roanne i franska ligan efter säsongen, men först ska han försöka ta HBTK till Sm-guld.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV TACKAR FÖR SIG. Ibrahima Diaw lämnar Halmstad BTK för Roanne i franska ligan efter säsongen, men först ska han försöka ta HBTK till Sm-guld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden