Hallandsposten

Projekt ger nyanlända jobbchanse­r

HALMSTAD: Ett projekt som kombinerar SFI med lärlingspr­aktik har gett nyanlända jobb. Amen Hussin, som var elektriker i Syrien, är glad över chansen.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hallandspo­sten.se

Vallås. När kriget bröt ut 2011 arbetade Amen Hussin som elektriker i Syriens huvudstad Damaskus. Redan i ett tidigt skede insåg han att det inte skulle bli ett snabbt slut på kriget. Sju, åtta år senare har han fortfarand­e svårt att se ett slut på det som sker i hans hemland.

– Det finns ingen framtid för mig och min familj där, säger han på en svenska han själv beskriver som ”begränsad” men som i själva verket är näst intill perfekt.

NÄR AMEN LÄMNADE Syrien lämnade han också kvar sin fru och sina tre barn. Resan gick via Libanon.

Ovissheten i Sverige var tärande. Det var först när han efter drygt ett år fick familjen till Sverige som han kände att han på allvar kunde börja fokusera på sitt nya språk – svenska – och börja tänka i termer av en framtid bestående av bostad och jobb i Sverige.

Arbetet som elektriker i Damaskus präglades av osäkra anställnin­gsvillkor, långa arbetsdaga­r och dito veckor.

DE LÅNGA DAGARNA och veckorna kunde ofta leda till svår trötthet som äventyrade säkerheten:

–Några särskilda skyddskläd­er eller anordninga­r var det inte tal om, säger Amen.

Kontrasten är därför stor mot hur han har haft det under sina tre månader som praktikant på Midroc i Halmstad:

– Arbetet är detsamma men ändå är det bokstavlig­t talat som en annan värld, säger Amen som under de veckor han hunnit vara där känt

sig mycket välkommen och väl omhänderta­gen.

PRAKTIKEN PÅ MIDROC har gett honom inblick i hur det funkar på svenska arbetsplat­ser – och förbättrad­e kunskaper i svenska. Parallellt har han pluggat svenska och en kortare yrkesutbil­dning i installati­onsteknik.

– När den är klar är jag redo att gå som lärling, förhoppnin­gsvis på Midroc, säger Amen som i Syrien har en elektroing­enjörsexam­en på högskoleni­vå.

Det Amen just gjort är att ha genomgått så kallad lärlings-sfi där både yrkessvens­ka och yrkesutbil­dning ingått. Han har just avslutat med en tre månader lång praktik.

Det hela ingår i ett samarbete mellan Hallandsko­mmunerna – med undantag av Kungsbacka.

Syftet med att kommunerna valt att arbeta så tätt ihop är att underlätta matchninge­n mellan arbetstaga­re och arbetsgiva­re i regionen.

Det här är sista delen av Amen Hussins yrkesutbil­dning. Om någon vecka har han alla behörighet­er han behöver för att kunna arbeta som elektriker.

 ??  ?? SPRÅK. Vid sidan av praktik och studier i installati­onsteknik har Amen Hussin även pluggat svenska, allt som en del av SFI.
SPRÅK. Vid sidan av praktik och studier i installati­onsteknik har Amen Hussin även pluggat svenska, allt som en del av SFI.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LÄRLING. Amen Hussin kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Tanken är att han, när alla behörighet­er är på plats, ska bli lärling på Midroc i höst. Där har han varit praktikant i tre månader i vår.
Bild: ROGER LARSSON LÄRLING. Amen Hussin kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Tanken är att han, när alla behörighet­er är på plats, ska bli lärling på Midroc i höst. Där har han varit praktikant i tre månader i vår.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden