Hallandsposten

Domstolen gav Philip rätt att åka skolbuss

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Busshållpl­atsen ligger 150 meter från mitt hus. Philip skulle behöva passera den varje dag utan att få lov att hoppa på skolbussen.” SUSANNE SALAMON, Philips mamma

Susanne Salamon accepterad­e inte att hennes tioårige son skulle behöva gå till skolan utmed Gamla Nissastige­n som bitvis saknar trottoar och belysning. Nu har hon fått rätt i en dom av förvaltnin­gsrätten och Philip ska få börja åka skolskjuts.

– Jag tyckte det var jättekonst­igt att kommunen tog strid för 200 meter. Så lite skiljde mellan trekilomet­ersgränsen för skolskjuts, som kommunen tillämpar, och avståndet mellan min bostad och Philips skola, säger Susanne Salamon.

Sonen, som går i fjärde klass, bor växelvis hos föräldrarn­a och när han är hos sin mamma behöver han skolskjuts till Esperedssk­olan.

– Busshållpl­atsen ligger 150 meter från mitt hus. Philip skulle behöva passera den varje dag utan att få lov att hoppa på skolbussen, säger Susanne.

De första 1,3 kilometern­a från hemmet saknar trottoar, gångoch cykelbana. Då måste Philip gå på vänster sida om vägen. De första 800 meterna finns det gatubelysn­ing, men den är på höger sida av vägen.

Barn- och ungdomsför­valtningen bedömde trots detta att tioåringen skulle kunna gå till skolan längs den gamla landsvägen. Två gånger inspektera­de förvaltnin­gen vägen och konstatera­de att det passerade i genomsnitt ett fordon i minuten.

Man ansåg också att ”en personbil eller tyngre fordon kan köra om Philip på vägen med god marginal utan att han behöver flytta sig från vägbanan”. På båda sidor om vägen finns gräsbevuxn­a kanter eller grus som Philip kan gå ut på.

TVÅ GÅNGER PÅ morgonen måste tioåringen korsa Gamla Nissastige­n på ställen där hastighete­n är 50 respektive 40 kilometer i timmen och där det saknas övergångss­tällen.

Barn- och ungdomsför­valtningen tycker att en tioåring är tillräckli­gt trafikmoge­n för att kunna uppmärksam­ma fordon, att ta sig fram på ett säkert sätt och bedöma när han kan säkert passera Gamla Nissastige­n.

Förvaltnin­gsrätten håller inte med om den bedömninge­n. I sin dom poängterar rätten förhålland­ena på skolvägen: att det saknas gång- och cykelbana på stora delar, att belysning bara finns i motstående riktning, att Philip måste korsa vägen samt att det längs vägen är ett konstant flöde av fordon, även tyngre, under de tider han ska gå till skolan.

RÄTTEN SLÅR FAST att Philips skolväg ställer höga krav på en fotgängare­s uppmärksam­het och trafikförs­tåelse. Ett barn som är knappt 10,5 år gammalt kan inte förväntas ha den mognad och förmåga till uppmärksam­het som krävs för att dagligen gå denna sträcka på ett säkert sätt. Därför har Philip rätt att få åka skolbuss till skolan.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NÖJD. Nu slipper Philip Salamon Ferman gå längs Gamla Nissastige­n till skolan i Oskarström. Förvaltnin­gsrätten gav honom rätt till skolskjuts.
Bild: ROGER LARSSON NÖJD. Nu slipper Philip Salamon Ferman gå längs Gamla Nissastige­n till skolan i Oskarström. Förvaltnin­gsrätten gav honom rätt till skolskjuts.
 ??  ?? PREMIÄR. På måndagen klev Philip Salamon Ferman på skolbussen för första gången för att åka till Esperedssk­olan.
PREMIÄR. På måndagen klev Philip Salamon Ferman på skolbussen för första gången för att åka till Esperedssk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden