Hallandsposten

Så badar du säkert på strandprem­iären

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hallandspo­sten.se

Den plötsliga sommarvärm­en lockar badsugna till stränderna redan nu, men kylan i vattnet är förrädisk. Här är livräddarn­as bästa tips för en säker badpremiär.

Livräddarn­a Tylösand övar just nu för fullt inför sommarsäso­ngen, men själva bevakninge­n vid stranden drar inte i gång förrän dagen före midsommar. Det ställer extra höga krav på det egna omdömet.

– För sjutton, bada inte ensam! Det är huvudregel­n, säger Peter Karlborg, ordförande för Livräddarn­a Tylösand.

Just nu är det framförall­t kylan i vattnet som innebär den största risken, även för vana simmare.

– Man ska ha klart för sig att kallt vatten ska man inte vara i för länge, om man inte har något skydd. Kylan i vattnet gör att du blir långsammar­e i alla dina handlingar. När kroppen kyls ner försvinner dina vanliga reaktioner, säger han.

En investerin­g som kan rädda liv är att köpa eller hyra en våtdräkt, som värmer vattnet intill kroppen och gör att du kan vara ute i vattnet längre tid. Men man ska inte tro att det räcker med vilken våtdräkt som helst.

– Man ska ha en våtdräkt som passar och inte sitter åt för hårt, för då kläms blodkärlen åt.

Att ha rätt utrustning är lika viktigt för de som hellre står på bräda än badar i plurret. Både kitesurfni­ng och Sup-paddling blir mer och mer populärt.

– Jag hoppas att de som står upp och paddlar har en lina på foten som sitter på brädan. Annars blåser brädan ifrån dig. Det finns en liten krok i bakändan för det ändamålet, säger Peter Karlborg.

Avslutning­svis uppmanar han badare att känna på vattnet, och att man ska vara extra försiktig då det blåser.

– Gå inte ut för långt, så att du har kraften att ta dig hem igen. Och om du nu ändå skulle hamna i en utåtgående ström som gör det svårt för dig att ta dig mot * Simma inte rakt ut, utan simma längs med kusten.

* Är man på okänt vatten så ska man inte dyka.

* Vad gör jag om någon är i nöd? Då är det den ”förlängda armen” som gäller, ett föremål som man har mellan sig själv och personen man ska rädda. Allra bäst är en livboj, men det kan även vara ett plagg, en gren eller liknande.

* Innan man går i vattnet bör man spana på vattnet från en höjd. Då kan man identifier­a och undvika strömmar. Ser man att vågorna bryter, och sedan ett område där vattnet är lugnt innan vågorna bryter igen, så det är det lugna området man ska passa sig för. Det är lätt att tro att det är där vågorna bryter som det är farligt, men det är alltså precis tvärt om, då strömmen finns i det område som ser stilla ut på ytan. land, simma då åt sidan istället så kommer du sedan att följa med vattnet in igen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TIPSARE. Peter Karlborg, Livräddarn­a Tylösands ordförande, delar med sig av sina bästa tips för hur du badar säkert.
Bild: ROGER LARSSON TIPSARE. Peter Karlborg, Livräddarn­a Tylösands ordförande, delar med sig av sina bästa tips för hur du badar säkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden