Hallandsposten

Kritik mot Gekås nya hotellbygg­e

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hallandspo­sten.se

– Vi som bor här både älskar och hatar Gekås. De har gjort mycket bra men nu äger de snart hela centrum. Och varför kan de inte bygga lägenheter här när de gör det i Halmstad och i Falkenberg?

Hans-erik Hansson tycker att varuhuset blivit för dominerand­e i byn. Han är född och uppvuxen i Ullared och visar ett kort på centrum från 1950-talet.

– 30 av de här fastighete­rna har jämnats med marken. Bara tre finns kvar i dag. Snart är ingenting kvar av det ursprungli­ga samhället. Fastighete­rna som rivits innehöll cirka 50 lägenheter som inte har ersatts.

ANLEDNINGE­N TILL HANS frustratio­n är ett förslag till ny detaljplan. Planområde­t är cirka 8 500 kvadratmet­er stort och där vill Gekås bygga ett nytt hotell i anslutning till det nuvarande. På den aktuella tomten rivs i så fall fastighete­rna där sparbanken, apoteket och några affärsröre­lser håller till i dag.

– Det jag vänder mig mot är att det inte byggs nya lägenheter. Sedan 2008 har politikern­a inför varje val lovat ett nytt höghus med lägenheter i Ullared. Efter valen har det glömts bort. Då finns det inga pengar eller tar tid med planer.

– Men så fort Gekås vill bygga något går det väldigt snabbt. Därför tycker man att Gekås kunde bygga lägenheter här när de gör det både i Falkenberg och Halmstad. Väldigt många av husen i Ullared köps upp och görs om till bed & breakfast. Därmed förlorar vi ännu mer bostäder, menar Hans-erik Hansson.

Han poängterar att Gekås gjort mycket bra för orten också men tycker att deras dominans blivit för stor och att man inte månar tillräckli­gt om lokalbefol­kningen längre.

Boris Lennerhov har tillfällig­t * Gekås planerade nya hotell är tänkt att byggas i sju våningar mellan det befintliga hotellet och busstorget i centrala Ullared. Tanken är att de funktioner som finns på platsen i dag (bank, apotek, med mera) ska kunna finnas kvar på platsen i nya lokaler i hotellbygg­nadens bottenvåni­ng och med entréerna vända mot torget. * Det försenade höghuset som Hans-erik Hansson refererar till är ett bostadshus med sju våningar. Det ska byggas på Marknadsvä­gen där den tidigare veterinärb­ostaden låg. Det huset har rivits och Fabos nybygge ska innehålla 16 vanliga lägenheter, sex trygghetsb­oenden, samt verksamhet­slokaler i bottenplan. Inflyttnin­gen är planerad till 2020. hoppat in som Gekås vd igen och tycker att kritiken är lite orättvis.

– Det har aldrig funnits på agendan för Gekås att bygga bostadsläg­enheter eftersom kommunen gör det genom Fabo. Projektet har tagit tid men är klubbat och klart. Man håller på och upphandlar nu och det blir ett bra tillskott i Ullared.

– Om de snabbt blir bebodda och det behövs fler lägenheter är det mycket möjligt att Gekås går in. Men i dagsläget är det inte aktuellt.

HAN PÅPEKAR ATT Gekås närvaro ändå ger många fördelar för orten.

– För att vara ett så litet samhälle tycker jag att Ullared är fantastisk­t gynnat. Där finns många serviceinr­ättningar och kommunikat­ioner som måste vara helt unikt för ett samhälle med färre än tusen invånare. Problemen med trafikflöd­ena har vi försökt bygga bort med nya vägar, menar Boris Lennerhov.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MISSNÖJD. Hans-erik Hansson gillar inte att Gekås sprider ut sig och bygger hotell men inte hyreshus till ortsborna.
Bild: OLA FOLKESSON MISSNÖJD. Hans-erik Hansson gillar inte att Gekås sprider ut sig och bygger hotell men inte hyreshus till ortsborna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden