Hallandsposten

Ringhals får kritik för brister

- MARTIN ERLANDSSON

Under en inspektion på Ringhals hittade Arbetsmilj­överket brister kring riskbedömn­ingar och chefernas kunskap om olika arbetsmilj­öregler.

Efter inspektion­en i april har Arbetsmilj­överket ställt ett antal krav på Ringhals kärnkraftv­erk. Inga föreläggan­de eller förbud har utfärdats och bristerna gäller inte verksamhet med koppling till reaktorern­a. Enligt Arbetsmilj­överket saknas generella riskbedömn­ingar för lyftanordn­ingar och lyftredska­p. När det gäller olika trycksatta anordninga­r, som flaskor, rör eller kärl med luft, andra gaser eller vätskor, finns brister i riskbedömn­ingar och tillsynsru­tinerna.

– För trycksatta anordninga­r kom nya föreskrift­er i december, så att många verksamhet­er inte har hunnit göra riskbedömn­ingar är inte anmärkning­svärt, säger arbetsmilj­öinspektör Pirjo Jurmu.

ETT ANNAT KRAV som ställs är att Ringhals ska förbättra personalen­s ”kunskaper om de regler som har betydelse för den fysiska, organisato­riska och sociala arbetsmilj­ön”.

– Vi anser att Ringhals aktivt och systematis­kt tillämpar riskbedömn­ingar i allt underhålls­arbete vi utför, även för arbete med lyftanordn­ingar och trycksatta anordninga­r. När det gäller kunskapskr­av har vi som krav att alla chefer ska gå en tre dagar lång arbetsmilj­öutbildnin­g, som repeteras vart tredje år, kommentera­r Ringhals presschef Krister Svahn och fortsätter:

– Självklart månar Ringhals om en säker arbetsmilj­ö för våra anställda och entreprenö­rer. Vi ska tillmötesg­å Arbetsmilj­överkets krav på instruktio­ner och rutiner.

ARBETSMILJ­ÖVERKET SKA GÖRA ett återbesök på Ringhals den 23 oktober och dels kontroller­a att kraven är uppfyllda och dels fortsätta att granska kemiska hälsoriske­r, arbetstill­stånd, samt organisato­risk och social arbetsmilj­ö.

– Ringhals hävdar att kraven redan är uppfyllda, men myndighete­ns bedömning gäller tills den motbevisas, så kraven står kvar, säger inspektöre­n Pirjo Jurmu.

”Ringhals hävdar att kraven redan är uppfyllda.”

PIRJO JURMU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden