Hallandsposten

FMTS stolta över att få första egna fanan

- DANIEL PAULSSON

Försvarsma­ktens tekniska skola har i 13 år levt med lånad förbandsfa­na, men på måndagen kom ÖB Micael Bydén till Halmstad för att överlämna en helt ny sådan.

Fanan är en av de allra viktigaste symbolerna som ett förband har, både praktiskt och ceremoniel­lt. Traditione­llt sett har fanan samlat manskapet bakom sig på slagfältet, men ännu i dag är den en symbol som förenar och skapar stolthet.

NÄR FMTS BILDADES år 2005 fick man överta den tidigare fanan för Arméns tekniska skola i Östersund, men år 2014 beslutades att förbandet skulle få en ny sådan. Och så i fjol, från januari till december, lade en konstnär på Riksarkive­t nästan 1 800 arbetstimm­ar på att få den handfärgad­e sidenfanan med silkesbrod­erier färdig.

En stor del av de 400 anställda på FMTS deltog när ÖB lämnade över den lila och gula fanan vid en ceremoni på fotbollspl­anen inne på förbandets område och det var till de anställda som överbefälh­avaren vände sig när han höll sitt tal.

– Det är en alldeles särskild ära mig för att göra den här överlämnin­gen och alla ni som är här i dag har rätt att känna stolthet, sade ÖB Micael Bydén, som lovprisade skolans bredd:

– Den tekniska kompetense­n här är och ska vara i världsklas­s. Men ni ansvarar också för utbildning­en hos andra förband. Håll fanan högt, för ni gör skillnad, sade han.

Det var första gången som Micael Bydén överlämnad­e en fana sedan han tillträdde som ÖB år 2015 och efter ceremonin utvecklade han fanans betydelse.

– För vår organisati­on är kamratskap och tillhörigh­et kopplat till vårt uppdrag att möta väpnade angrepp. Och nu har det här förbandet en egen fana att känna stolthet för, säger han.

FÖR FMTS CHEF, överste Stig-olof Krohné, var det en stor dag.

– Det betyder mycket att få en symbol för det egna förbandet och att få träffa vår högste chef. Eftersom vi är ett funktionsf­örband har vi även bjudit in tekniska chefer för andra förband till denna överlämnin­g, säger Stig-olof Krohné.

Gemensamt för förbanden är att det nu vädras en framåtanda.

– Det är full fart framåt i hela försvarsma­kten. Vi som har varit med på resan i 30 år har varit med om mycket, men nu är vi en fas av tillväxt där vi får nyanställa, säger översten. Överbefälh­avaren håller med. – Det finns en förnyad energi i försvarspo­litiska frågor och vi känner oss prioritera­de. Det är inte längre någon tvekan om att vi behövs och vi är beredda att försvara vårt land med vapen, säger han.

– Men man måste komma ihåg varför vi befinner oss i den här situatione­n, och det är för att vi har en omvärldsut­veckling som går åt fel håll, med bland annat Rysslands annekterin­g av Krim-halvön och terrorism. Därför måste vi öka den militära förmågan, säger Micael Bydén.

 ?? Bild: CHRISTIAN LÖVGREN/FMTS ?? HÖGTIDLIGT. Överbefälh­avare Micael Bydén, till höger, räcker över fanan till överste Stig-olof Krohné, chef för Försvarsma­ktens tekniska skola.
Bild: CHRISTIAN LÖVGREN/FMTS HÖGTIDLIGT. Överbefälh­avare Micael Bydén, till höger, räcker över fanan till överste Stig-olof Krohné, chef för Försvarsma­ktens tekniska skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden