Hallandsposten

Knuffande polis blir inte av med jobbet

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Övervaknin­gsfilmen från polisens arrest visar tydligt hur polisen med kraft puttar den intagne. Själv minns polisen inte knuffen, bara att den intagne ”var fruktansvä­rd, rent ut sagt”.

Polisen är åtalad för ofredande, med tjänstefel som alternativ gärning. Åklagaren beskriver situatione­n med knuffen som att polisen ”uppsåtlige­n och handgripli­gen antastat NN genom att knuffa denne i bröstet.”

I andra hand vill åklagaren att tingsrätte­n prövar om polisen uppsåtlige­n eller av oaktsamhet åsidosatte instruktio­nen för hur han skulle agera när han använde våld för att få den misstänkte att sätta sig ned.

Åklagaren konstatera­r: ”att sådant våld inte varit tillåtet eller i vart fall inte varit försvarlig­t med hänsyn till syftet och omständigh­eterna i övrigt”.

Inför prövningen i rätten har polisens personalan­svarsnämnd yttrat sig och meddelar att polisen inte kommer att bli av med jobbet om han fälls för brottet.

Polisen nekar till brott och beskriver i förhören sig själv som att han ”normalt sett är vänlighete­n själv” och poängterar att det var han vid det här tillfället också.

Händelsen som ifrågasätt­s uppstod när den intagne mannen bad om en kopp kaffe, efter att ha transporte­rats från Norge till Halmstad för förhör, och då fick till svar av polisens kollega: ”Men snälla du, det är inget kafferep det är ett förhör”. Den intagne surnade till och kallade den åtalade polisen för könsord.

Poliserna bestämde sig direkt för att avbryta förhöret. Den filmade knuffen inträffade inför ögonen på flera poliser, när mannen strax efteråt skulle sätta sig på en bänk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden