Hallandsposten

Åke Hantoft har sålt mjölkgårde­n i Ösarp

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Åke Hantofts gård i Ösarp är såld till Elin Gunnarsson, som kommer att bosätta sig på gården och arbeta som platschef där.

Under måndagen blev affären klar, som gjorts upp via mäklarfirm­an Skånegårda­r.

– Intresset för gården har varit stort och vi har även marknadsfö­rt den i Holland, säger Ann Knutsson från mäklarfirm­an.

GÅRDEN BRUKAR UNGEFÄR 500 hektar i egen och arrenderad mark, och har 500 mjölkkor och 700 ungdjur.

Priset sattes till 78 miljoner, men varken köpare eller säljare vill berätta vad slutpriset blev.

– Vi är överens och både jag och min fru Anna-carin är mer än glada över att ägandet stannar i Sverige och i kommunen. Inget av våra barn har varit intressera­de av att ta över, men det är väldigt roligt att något av Lars-inges barn gör det så att det blir en generation­sväxling i alla fall, säger Åke Hantoft.

Åke och Anna-carin har köpt en tomt i Skummeslöv­sstrand och planerar att flytta dit.

DE KOMMER DOCK att lämna huset och gården så snart som möjligt för att underlätta övertagand­et av gården.

– Vi kanske mellanland­ar någonstans emellan, men det är bra för Elin och hennes sambo att komma på plats så fort som möjligt, säger Anna-carin Hantoft.

Gården ska drivas ihop med de båda mjölkgårda­r på Skottorp och i Ränneslöv som familjen Gunnarsson redan har.

På de gårdarna finns 750 mjölkkor, och verksamhet­en sysselsätt­er cirka 20 personer. Ösarp har i dag fyra anställda, som kommer att jobba kvar.

– Det är en jätteinves­tering och det har vi full respekt för. Det har heller aldrig varit ett självändam­ål att bli stora, men här får vi en möjlighet att fortsätta göra det vi är bra på och det känns väldigt bra, säger Lars-inge Gunnarsson.

ELIN GUNNARSSON LÄR med sina 26 år bli en av Sveriges yngsta kvinnliga mjölkbönde­r.

– Det känns roligt, men det är också en stor utmaning. Jag jobbar med liknande saker i vårt företag i dag och vi tror på svensk mjölk annars hade vi inte gjort detta, säger hon.

Försäljnin­gen innebär att Åke Hantoft varken har kor eller gård kvar och därmed kan han inte heller vara styrelseor­dförande i Arla.

Åke Hantoft lämnar sin post den 2 juli i år. Vem som ska efterträda honom är inte klart ännu.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NÖJDA. Ann Knutsson från Skånegårda­r, Åke och Anna-carin Hantoft samt Elin och Lars-inge Gunnarsson är nöjda med affären kring Ösarps gård.
Bild: CARINA NILSSON NÖJDA. Ann Knutsson från Skånegårda­r, Åke och Anna-carin Hantoft samt Elin och Lars-inge Gunnarsson är nöjda med affären kring Ösarps gård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden