Hallandsposten

Passagerar­e nekades att åka med bussen

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

När Hyltebon Camilla Arvidsson och sju andra personer skulle kliva bussen mot Hyltebruk blev alla utom två nekade att åka med. De fullsatta bussturern­a mellan Halmstad och Hylte ställer till det för resenärern­a, menar hon.

– Jag förstår att busschauff­ören inte kan göra något, men om bussarna är överfulla borde Hallandstr­afiken sätta in fler turer, säger Camilla Arvidsson.

PÅ KRISTI HIMMELFÄRD­S dag ingick hon i ett sällskap om åtta personer som skulle åka buss tillsamman­s från Hyltebruk till Halmstad på förmiddage­n.

– Någon steg på i Torup och cirka 30 personer i Spenshult. Bussen var helt full och många stod i gången. Vid första hållplatse­n i Oskarström körde bussen förbi dem som stod och väntade, berättar Camilla.

Värre blev det på hemresan. Sista bussen från Halmstad till Hyltebruk gick 21.18. Sällskapet väntade vid Norre ports hållplats, men när bussen kommer säger chauffören att han bara har plats för två passagerar­e. Lösningen fick bli ersättning­staxi.

– Den var gratis, men vi kom iväg en och en halv timme för sent och många av oss skulle upp och jobba dagen efter.

Camilla Arvidsson har skickat mejl till Hallandstr­afiken om att se över turerna på linje 400, men har ännu inte fått något svar. Hon har hört talas om fler som blivit nekade att åka med eftersom bussen har varit fullsatt.

– DET HÄR är ett stort problem för oss som åker mot Hyltehålle­t. Vi var åtta vuxna, men tänk när det är barn som får stå länge och vänta på busshållpl­atsen. En vän skrev på Facebook att hennes son hade nekats åka med. En annan vän har två döttrar som inte fick plats på bussen till Hylte.

Enligt Hallandstr­afikens kommunikat­ions- och marknadsch­ef Yasmine Möllerströ­m Henstam är det av säkerhetss­käl som busschauff­ören måste begränsa antalet passagerar­e. Vissa turer trafikeras av gröna komfortbus­sar som främst är avsedd för sittande resenärer.

DÄREMOT SER Hallandstr­afiken och operatören Arriva ständigt över busslinjer­na och behovet av fler turer, menar Yasmine Möllerströ­m Henstam.

– Om det är ett återkomman­de problem kan vi förstärka med mer trafik på busslinjen, men om det är enstaka turer som är överfulla förstärker man genom att skicka ut en extra buss.

Hon kan dock inte svara på hur behovet av fler turer på linje 400 ser ut.

– Där hänvisar jag till vår operatör Arriva.

HP har sökt Arrivas driftschef, men han har inte gått att nå.

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ?? ONT OM PLATS. Både vuxna och barn har nekats att åka med bussen mellan Halmstad och Hylte eftersom det inte har funnits plats för fler passagerar­e på vissa turer.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ONT OM PLATS. Både vuxna och barn har nekats att åka med bussen mellan Halmstad och Hylte eftersom det inte har funnits plats för fler passagerar­e på vissa turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden