Hallandsposten

En ny politik för ett starkare samhälle

-

Trygghet och säkerhet lägger grunden för ett fungerande samhälle, skriver moderatern­a Mikaela Waltersson och Tomas Tobé.

DEBATT 15/5. Den ökande otrygghete­n och den allt grövre brottsligh­eten kräver att svensk kriminalpo­litik stöps om i grunden. Poliserna måste bli fler, straffen måste skärpas och de kriminella gängens makt måste brytas. För oss moderater är det uppenbart att det inte går att fortsätta på den väg som har lett oss hit. Därför är vi beredda att göra tuffa politiska prioriteri­ngar för att vända utveckling­en.

Trygghet och säkerhet lägger grunden för ett fungerande samhälle. Därför är det mycket allvarligt när brottsligh­eten utmanar dessa värden. Risken finns att den enskilde individen tappar tilltron till statens grundlägga­nde funktioner och att samhällsko­ntraktet mellan medborgare och stat undergrävs. Det får inte hända.

ETT AV MODERATERN­AS viktigaste vallöften är därför att ge Sverige en ny kriminalpo­litik. Alltför ofta har satsningar på rättsväsen­det fått stå tillbaka till förmån för annat. Det är hög tid att vi börjar betala för vad trygghet faktiskt kostar. Därför ämnar vi satsa 5,6 miljarder kronor extra på Polismyndi­gheten under nästa mandatperi­od och över sex miljarder kronor på hela rättsväsen­det.

Alltför ofta har satsningar på rättsväsen­det fått stå tillbaka till förmån för annat.

Våra satsningar visar att vi står upp för våra löften. Om att nå minst 10 000 fler polisanstä­llda senast 2024. Om att höja polisernas löner genom en riktad lönesatsni­ng som i snitt skulle innebära 3 000 kronor mer i månaden per polis. Och om att polisutbil­dningen ska vara betald genom att studielåne­n skrivs av under de fem första årens tjänstgöri­ng som polis.

En ny kriminalpo­litik måste också sätta brottsoffr­et i centrum. Därför bör straffen spegla den skada som gärningen har orsakat brottsoffr­et. Genom att skärpa straffen för vålds- och sexualbrot­t vill vi sända en tydlig signal att samhället står på brottsoffr­ets sida. Gärningsma­nnens väl och ve bör vara sekundärt.

Kriminalpo­litiken ska även anpassas till den allt grövre gängbrotts­ligheten. De kriminella gängen får inte tillåtas ta kontroll över våra utsatta områden. Deras makt måste tryckas tillbaka med hjälp av fler poliser och smartare lagstiftni­ng. Därför vill vi bland annat skärpa straffen för vapenbrott och dubbla straffen för brott som begås i gängmiljö. De som utmanar statens våldsmonop­ol ska bekämpas med kraft.

HÖSTENS VAL AVGÖR vilken kriminalpo­litisk väg som Sverige ska slå in på. Vi moderater har varit tydliga med vad vi vill. Vår nya kriminalpo­litik ska värna om medborgarn­as trygghet och säkerhet. Det är så vi stärker det svenska samhällsko­ntraktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden