Hallandsposten

Unga som äter p-piller kan lida mer

SVERIGE: ”DET VAR SÅDAN SKILLNAD NÄR JAG LADE AV”

-

Unga tjejer som äter hormonella preventivm­edel får i större utsträckni­ng antidepres­siv eller lugnande medicin utskriven. – Det var en sådan skillnad i hur jag mådde och hur jag kunde tackla saker när jag lade av, säger Karin Bäckman Berg som valde att sluta med hormonella p-piller.

Majoritete­n av alla kvinnor mellan 12 och 30 år i Sverige omfattas av en ny studie från Lunds universite­t. Och resultatet förstärker vad tidigare studier visat: Det finns ett samband mellan att äta hormonella preventivm­edel och att känna sig nedstämd eller deprimerad.

– Vi kan se en skillnad och observera att sambandet finns oavsett vilket hormonellt preventivm­edel man tar. Det verkar se ut såhär i hela Norden, säger Sofia Zettermark, genusvetar­e och doktorand i Folkhälsov­etenskap, som har gjort studien.

Men resultatet gäller enbart för kvinnor i tonåren. För äldre kvinnor märks inte någon skillnad. En möjlig förklaring till det kan vara att kvinnor som märker att de mår dåligt tar saken i egna händer och slutar med hormonella preventivm­edel när de blir äldre.

DESSUTOM BERÄTTAR Sofia Zettermark att det är en observatio­nsstudie, vilket innebär att det går att se ett samband, men inte de bakomligga­nde orsakerna till att det ser ut som det gör.

– Det som stärker orsakssamb­andet är tidsaspekt­en. Först tar man ut preventivm­edel och sedan tar man ut antidepres­siva eller lugnande medel, säger hon.

Hon menar att studien inte ska * Studien är gjord på Lunds universite­t av Sofia Zettermark tillsamman­s med Juan Merlo och Raquel Perez Vincete. Den publicerad­es i den medicinska tidskrifte­n Plos one i mars, 2018. * Över 800 000 kvinnor i åldern 12–30 i Sverige innefattas av studien. Resultatet visar ett samband mellan utskrift av antidepres­siva eller lugnande medel och intag av hormonella preventivm­edel för kvinnor mellan 12 och 19 år. Med åldern minskar sambandet för att försvinna helt för de kvinnor som lämnat tonåren. Studien har inkluderat alla typer av hormonella preventivm­edel, även minipiller. tolkas på individniv­å, men att det är viktigt att forskninge­n lyfter frågan.

– Det här området är underforsk­at. Kroppsliga biverkning­ar av p-piller har man forskat på, men psykiska biverkning­ar har man missat, säger Sofia Zettermark.

KARIN BÄCKMAN BERG var 17 år när hon började äta p-piller för första gången. I drygt fyra års tid åt hon dem och berättar att hon under den tiden aldrig kopplade sitt försämrade mående med tablettern­a, tills dagen då hon bestämde sig för att sluta.

– För mig föddes inga nya problem när jag åt p-piller, snarare var det så att om man var lite orolig så blev det jättemycke­t ångest. De fick mig att tro att mitt liv blivit lite sämre, säger hon.

TROTS DET VALDE hon att prova p-piller ytterligar­e en gång, men även då märkte hon av samma typ av nedstämdhe­t. För henne blev till slut lösningen att sluta med p-piller helt, ett beslut hon tog på egen hand.

– Under den andra perioden hade jag en jättedipp. Jag hade kontakt med folk om att jag inte mådde bra, men det var ingen som drog parallelle­n att det kunde vara p-pillret. Jag har fått dra slutsatser själv.

Sofia Zettermark blev själv intressera­d av att forska inom ämnet då hon upplevt en skillnad mellan kvinnors erfarenhet och befintlig forskning.

– Det är en fråga som engagerar väldigt mycket, sedan är inte mitt mål att få människor att sluta att använda preventivm­edel och man ska inte heller vara rädd i onödan. Däremot kan studien bidra till att lyfta frågan, det kan vara en indikation på att man

 ?? Källa: LUNDS UNIVERSITE­T. ??
Källa: LUNDS UNIVERSITE­T.
 ??  ?? KÄNDE STOR SKILLNAD. Unga tjejer som äter hormonella preventivm­edel får i större sämre”, säger Karin Bäckman Berg.
KÄNDE STOR SKILLNAD. Unga tjejer som äter hormonella preventivm­edel får i större sämre”, säger Karin Bäckman Berg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden