Hallandsposten

Butiksdöd väntar när digitala handeln växer

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Digitalise­ringen av detaljhand­eln går snabbare än förväntat. Svensk Handels prognos nu är att år 2025 kan upp till 11 000 butiker ha försvunnit och en minskning med 41 000 anställda har skett.

I januari 2017 publicerad­e Svensk Handel rapporten ”Det stora detaljhand­elsskiftet” där två olika scenarier presentera­des för hur detaljhand­eln skulle utveckla sig i Sverige när allt fler väljer att handla på nätet. Båda dessa passerades dock efter blott sex månader när totalt 5000 butiker beräknas ha försvunnit på sex år. När branschorg­anisatione­n nu gör en revidering av sin tidigare rapport, visar den att upp till var tredje krona kan komma att spenderas på nätet redan om sju år.

– Utmaningar­na är väldigt stora när det gäller att hänga med i konkurrens­en och varje enskild konsument med ett par knapptryck kan handla från hela världen, Johan Davidson, chefsekono­m på Svensk Handel.

SVENSK HANDELS TVÅ huvudscena­rier för utveckling­en ser nu ut enligt följande:

Scenario 1: Den totala e-handeln ökar med tolv procentenh­eter och hamnar på 22 procent år 2025, jämfört med 20 procent i fjolårets rapport. Antalet butiker minskar med 5 000 och minskninge­n när det gäller anställda hamnar på 19 000.

Scenario 2: Då ökar e-handeln med 23 procentenh­eter till 33 procent. Minskninge­n blir 11 000 butiker och 41 000 anställda.

ELEFANTEN I RUMMET för handlarna är Amazons eventuella inträde på den svenska marknaden. Den amerikansk­a e-handelsjät­ten har successivt klivit in på fler och fler internatio­nella marknader och Svensk Handel gör bedömninge­n att Sverige står på tur någon gång under 2018, vilket skulle kunna få tydliga konsekvens­er. – Vi har inga egna källor men läser vad andra skriver om att Amazon köpt mark i Sverige och är på väg att anställa så vi gör precis som alla andra den bedömninge­n. Man skulle kunna säga att en sådan etablering gör scenario två mera sannolikt, säger Johan Davidson.

Ytterligar­e en utmaning är en svängning av konjunktur­läget. Just nu med rekordlåg ränta, låg arbetslösh­et och ett gynnsamt konjunktur­läge ser situatione­n helt annorlunda ut än om det skulle ske en kraftig förändring, poängterar Johan Davidson.

– Går konjunktur­en ned kan det vara bra för dagligvaru­handeln, då äter vi till exempel mindre på restaurang och prioritera­r annorlunda. Däremot skulle sällanköps­handeln utsättas för ännu mer tryck när prismedvet­enheten blir ännu större bland konsumente­rna, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden