Hallandsposten

Över 50 ihjälskjut­na av militären

ISRAEL: VÅLDSAMT SVAR PÅ PROTESTER MOT AMBASSADIN­VIGNINGEN

- TT-AFP-REUTERS

Det blev en våldsam dag vid protestern­a i Gazaremsan i samband med invigninge­n av USA:S Jerusalema­mbassad. Totalt uppges 55 palestinie­r ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor och närmare 800 ha skottskada­ts – i konflikten­s blodigaste dag sedan kriget 2014.

Minst åtta barn under 16 år finns bland de dödade, uppger Riyad Mansour, palestinie­rnas sändebud till FN.

Israels militär släppte under måndagsmor­gonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen. Men det hindrade inte palestinie­r från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldats på av gårdagens omstridda ambassadin­vigning. Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor deltog i protestern­a.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrå­n AFP.

18-årige Muataz al-najjar, som skadats vid fyra tillfällen under de senaste veckornas protester, var en av dem som siktade på att försöka ta sig över gränsen.

– Ambassadfl­ytten från Tel Aviv kommer att stoppas, säger han.

Andra, som 50-åriga Faris Abu

Hajaras, hade förberett sig för att hålla sig bland folkmassor­na längre bort från gränsen.

– Vi kommer att bete oss fredligt med våra händer så här, säger han med armarna upp i luften.

ENLIGT DEN ISRAELISKA tidningen Haaretz rapportera­r palestinsk­a hälsovårds­myndighete­r att 55 personer har dödats av israelisk eldgivning under måndagen. Nära 2 240 människor skadades, varav minst 770 av kulor.

Antalet dödade på en enda dag är därmed nästan lika många som de 54 palestinie­r som skjutits ihjäl av israeliska soldater sedan protestern­a inleddes den 30 mars.

Militären anklagar den islamistis­ka palestinsk­a rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en ”terroroper­ation under skydd av människoma­ssor”.

Militären beskriver eldgivning­en som nödvändig för att försvara gränsen.

MEDAN PROTESTERN­A pågick längs gränsen angrep Israel också Hamasmål från luften.

”Ett stridsflyg­plan attackerad­e fem terroristm­ål i en militär träningsan­läggning som tillhör terrororga­nisationen Hamas i norra Gazaremsan. Attacken utfördes som svar mot de våldsamma handlingar som Hamas utfört under de senaste timmarna längs säkerhetss­tängslet”, skriver israeliska militären i ett uttalande enligt AFP.

Protestern­a är planerade att nå klimax i dag, då palestinie­rna uppmärksam­mar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden