Hallandsposten

Ambassaden invigd trots protester

- TT

”En stor dag för Israel”, twittrade president Donald Trump inför invigninge­n av USA:S Israelamba­ssad, som flyttats från Tel Aviv till Jerusalem, utan att nämna våldet på Gazaremsan.

Vid evenemange­t inför öppnandet – som väckt skarp kritik från omvärlden och vrede bland palestinie­rna, men hyllats i Israel – deltog en rad amerikansk­a kongressle­damöter, och bland andra digniteter finansmini­ster Steven Mnuchin. Trumps dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner satt bredvid Israels premiärmin­istrar Benjamin Netanyahu, som var tydligt nöjd under ceremonin.

Säkerhetsp­ådraget kring ceremonin var omfattande. Omkring 1 000 poliser var utplacerad­e omkring ambassaden och i angränsand­e kvarter. Kring 800 gäster var inbjudna till invigninge­n som inleddes vid 15-tiden svensk tid i går. Öppnandet skedde samtidigt som Israel firar sin 70:e nationalda­g.

Ambassadfl­ytten följer efter USA:S president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Trump deltog personlige­n inte vid invignings­ceremonin utan höll ett tal inför de församlade via videolänk.

TURKIETS PRESIDENT Recep Tayyip Erdogan säger att ambassadfl­ytten innebär att USA tappat sin medlarroll i Mellanöste­rn.

– USA har valt att vara en del av problemet, snarare än lösningen, sade Erdogan vid ett tal hos tankesmedj­an Chatham House i London.

Från ryskt håll uppger man att man befarar att det kommer att leda till ytterligar­e spänningar i regionen. Biträdande utrikesmin­ister Michail Bogdanov i Moskva klargör att Ryssland ”definitivt inte” kommer att följa USA:S exempel och flytta sin ambassad till Jerusalem eftersom ”Ryssland ser östra Jerusalem som huvudstade­n för en framtida palestinsk stat”, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

ARABFÖRBUN­DET KOMMER att ha ett krissamtal i morgon, med fokus på att bemöta ambassadfl­ytten till Jerusalem, uppger vice generalsek­reteraren för palestinsk­a frågor, Said Abu Ali, vid förbundet.

– Med detta steg har USA:S administra­tion utraderat sin roll i fredsproce­ssen och har förolämpat världen, det palestinsk­a folket och den arabiska och islamiska nationen och den har skapat spänning och instabilit­et, säger Nabil Abu Rdainah, talesperso­n för palestinie­rnas president Mahmoud Abbas.

Jerusalems status är en av knäckfrågo­rna i Israel-palestinak­onflikten, då såväl israeliska som palestinsk­a företrädar­e vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslö­sning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden