Hallandsposten

Nu blir C-hallen Curt Holmqvist-hallen

BORDTENNIS: BLIR CURT HOLMQVIST-HALLEN EFTER HBTK-LEDAREN

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Han var med och bildade Halmstad BTK 1937, var den som upptäckte Jörgen Persson och levde för sin bordtennis fram till sin bortgång i juni 2011. Nu hamnar den legendaris­ke ledaren Curt Holmqvist på Wall of Fame-väggen i Halmstad arena, samtidigt som pingishall­en får hans namn.

– En fantastisk ära för honom att få komma upp på väggen bland alla legendaris­ka idrottare och ledare och inte minst – att få pingishall­en uppkallad efter sig, säger sonen Lasse Holmqvist när C-hallen lagom till den andra Sm-finalen mellan HBTK och Eslöv AI nu döps om till Curt Holmqvist-hallen.

SJÄLV ÄR HAN sedan 1970(!) med i HBTK:S styrelse och 1987 efterträdd­e han pappa Curt som ordförande som då hade haft olika styrelseup­pdrag i 50 år.

– Så även om det alltid är bra med föryngring får jag väl åtminstone sikta på det, ler Lasse – inne på sitt 48:e år, men numera med huvudansva­r för ekonomi och sponsorer.

Curt Holmqvist gick bort 2011. Men då hade han hunnit uppleva SM på hemmaplan året innan.

– Jag kommer ihåg att han var väldigt pigg då när vi hade jobbat från morgon till kväll och man egentligen hade velat vila i stället för att gå på Sm-bankett. Men först på plats på banketten var han, skrattar Lasse vid minnet av den då 93-årige(!) Curt.

– Likaså när han sålde huset och ville ha med alla sina gamla pingistidn­ingar. Men det blev aldrig att han tittade i dem eftersom han levde i nuet och alltid ville se framåt.

Ett steg i det var flytten från gamla Sporthalle­n till Halmstad arena.

– Han hade ju vuxit upp med Sporthalle­n så det tog ett tag innan han insåg att detta naturligtv­is var det bästa för pingisen, minns Holmqvist.

Curt Holmqvist var en stor idrottsäls­kare och en stor anhängare av både HBK och Snöstorp Nyhem. Men framför allt var han ”Mr Pingis” där milstolpar­na var många till exempel:

Första senior-sm-guldet 1987 (Jörgen Persson) – Jörgen som han själv upptäckt på fritidsgår­den Kojan på Vallås.

– Det var en som ringde och tipsade om en fantastisk begåvning på fritidsgår­den Kojan på Vallås. Så jag åkte dit och tittade och övertalade sedan Jörgen att komma ner till oss och träna, berättade Curt i en gammal Hp-intervju.

Första lag-sm-guldet 1991 (damlaget). Jörgen Perssons Vm-guld 1991. SM 1998 när en annan av hans gunstlinga­r, Åsa Svensson, numera Carlsson, till slut fick vinna singeln och HBTK tog fyra av fem guld.

SMÅTT OSANNOLIKA 61 SM blev det på plats varav några som aktiv på 1940-talet, ”jag var relativt duktig, men ingen stjärna”. Det enda som han missade var 1946 men då på grund av – eget bröllop.

Dessutom fick han som 90-årspresent av tacksamma Tylösandsb­or en skylt med namnet ”Curts kiosk” på den som HBTK drev och där han, enligt egen utsago, jobbade oavlönad 250 dagar om året i 15 år fram till sin 85-årsdag.

Nu har Curt snart också en pingishall med sitt namn på plaketten utanför. Och sin egen bild på Wall of Fame.

 ??  ??
 ??  ?? Då hyllas Curt Holmqvist Klockan 11.00 i dag avtäcks bilden i Halmstad arena. Samtidigt placeras plaketten med Curt Holmqvisth­allen utanför C-hallen. EN STOR LEDARE. Nu kommer Halmstad BTK:S legendaris­ke ledare och eldsjäl Curt Holmqvist upp på Wall of...
Då hyllas Curt Holmqvist Klockan 11.00 i dag avtäcks bilden i Halmstad arena. Samtidigt placeras plaketten med Curt Holmqvisth­allen utanför C-hallen. EN STOR LEDARE. Nu kommer Halmstad BTK:S legendaris­ke ledare och eldsjäl Curt Holmqvist upp på Wall of...
 ?? Bild: LENNART WEMAN, ROGER LARSSON, JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV, JAN-OWE WIKSTRÖM ??
Bild: LENNART WEMAN, ROGER LARSSON, JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV, JAN-OWE WIKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden