Hallandsposten

En stolt Pehrsson fick gå från krisande MFF

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT TT

På kroppssprå­ket förstod Magnus Pehrsson att hans tid i Malmö FF var ute. Efter 529 dagar i mesta mästarna får han lämna uppdraget som huvudträna­re. – Jag är stolt och glad över att ha varit här, säger 41-åringen.

På måndagsför­middagen kom Magnus Pehrsson till Stadion för att leda ett krisande Malmö FF i ytterligar­e en träning inför onsdagens bortamatch mot serieledan­de Hammarby. I stället väntade ett möte med sportchefe­n Daniel Andersson och klubbens vd Niclas Carlnén. På deras kroppssprå­k kunde Pehrsson läsa av att han skulle få lämna uppdraget som huvudträna­re för MFF.

– Det fanns en ledsamhet i hela det rummet och den delade jag också. Helt förvånad var jag inte för i går var en sådan match där vi hade vridit och egentligen gjort allt rätt utifrån den situation vi är i, men det lyckades ändå inte bli till en seger, säger Magnus Pehrsson.

SÖNDAGENS 0–1-FÖRLUST i Skånederby­t mot Trelleborg var droppen för klubbledni­ngen. Det regerande mästarlage­t MFF – som vunnit fem av de åtta Sm-gulden på 2010-talet – är blott tia i en haltande allsvensk tabell med elva poäng på nio spelade matcher. Dessutom föll Malmö tungt i cupfinalen (0–3) mot Djurgården förra veckan.

– Jag tror fortfarand­e att jag hade sett till att det här laget hade börjat vinna igen. Det är klart att jag kan tycka att det känns tufft, men jag har samtidigt förståelse. MFF ska vara ett lag som vinner matcher, och det har vi inte varit.

Trots ett Sm-guld säsongen 2016 fick dansken Allan Kuhn sparken från Malmö FF efter 316 dagar på posten. Den 1 december 2016 tillträdde Pehrsson som ny huvudträna­re och förde 2017 MFF till klubbens 20:e Sm-guld, men efter 529 dagar är tiden i mesta mästarna över.

– Jag kan lätt zooma ut och se det utifrån – någonting måste ske och det är det mest logiska beslutet att man byter huvudträna­re för att skapa någonting nytt och en ny dynamik.

41-ÅRINGEN PEKAR PÅ ett antal saker som skäl till att resultaten gått emot klubben: det täta matchandet, en för stor rotation på spelare och en del olyckliga skador. Samt en till viss del ny allsvensk skepnad.

– Jag tror att vi har sett en allsvenska som är mer destruktiv, där lag har låtit oss föra matcherna mer. Och när man då inte har den här tryggheten, i takt med att det har kommit ett antal motgångar, så tror jag att det har gett oss sämre förutsättn­ingar till bra resultat.

Sportchefe­n Daniel Andersson tar nu över som huvudträna­re fram till Vm-uppehållet. * Född: 25 maj 1976.

* Spelarkarr­iär: IFK Lidingö (–1990), Brommapojk­arna (1991–1993), Djurgården (1994–1996), Bradford (1996), IFK Göteborg (1997–1998), Djurgården (1999–2003)

* Tränarkarr­iär: Åtvidaberg (2004– 2005), Sirius (2006), Gais (2008), Aalborg (2009–2010), Djurgården (2011–2013), Estlands landslag (2013–2016), Malmö FF 2017–maj 2018.

* Främsta tränarmeri­t: Sm-guld 2017.

* Aktuell: Har fått sparken som huvudträna­re från Malmö FF.

– Det är väl en logisk lösning för att lösa något kort med någon som vet allt som har gjorts och har den status och den profil han har. Det är väl ett alldeles utmärkt val för det som sker nu, säger Magnus Pehrsson.

HAN KOMMER ”ABSOLUT” att fortsätta som klubbträna­re i framtiden, men vad som sker den närmaste tiden vet han inte. Omställnin­gen blir stor för hela familjen Pehrsson.

– Jag har barn som är åtta och sex år. De har tyckt att det har varit helt underbart att sätta på sig ljusblå tröjor och gå på matcherna och delat allt det mest positiva som har varit. Vi behöver stötta varandra i det här, säger Magnus Pehrsson.

Dubbla 0–3-förluster på bortaplan mot Djurgården, i allsvenska­n och i svenska cupen-finalen, spär på den sportsliga krisen ytterligar­e. Efter cupfinalen skriker Mffsupport­rarna på Tele2 arena efter Pehrssons avgång, uppger Aftonblade­t.

– Han har förtroende, säger sporchef Daniel Andersson om Pehrsson till tidningen.

Pehrsson, som kom till MFF i november 2016 och i oktober vann Sm-guld under sin enda hela säsong, säger själv angående om han känner förtroende:

– Absolut. Jag kan bara svara på vad jag känner. Jag tror att det är så för en tränare, att den dagen man inte har det så får man veta det.

13 MAJ

Krisen förvärras ytterligar­e när MFF förlorar derbyt mot nykomlinge­n Trelleborg (0–1). Lasse Nielsen avgör på tilläggsti­d. Det är MFF:S fjärde förlust på nio omgångar och efteråt säger Magnus Pehrsson:

– Jag mår inte alls bra just nu. Jag förstår att det finns en känsla av att vi inte är tillräckli­gt bra.

14 MAJ

Malmö FF meddelar att Magnus Pehrsson får sparken. Sportchefe­n Daniel Andersson tar över i väntan på att klubben ska göra klart med en permanent huvudträna­re.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? BORTA. Magnus Pehrsson under måndagens presskonfe­rens där hans avgång togs upp.
Bild: JOHAN NILSSON/TT BORTA. Magnus Pehrsson under måndagens presskonfe­rens där hans avgång togs upp.
 ??  ??
 ??  ?? TAR ÖVER. Daniel Andersson (till vänster) tar över som tränare för MFF fram till sommaren. Här med vd:n Niclas Carlnén under gårdagens presskonfe­rens.
TAR ÖVER. Daniel Andersson (till vänster) tar över som tränare för MFF fram till sommaren. Här med vd:n Niclas Carlnén under gårdagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden