Hallandsposten

Många kändisar till årets Jazzgala

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Snart är det dags för den stora Jazzfesten i Halmstad. Årets upplaga äger rum på Teatern. – Det kommer bli en fantastisk helg med massor av jazz för både allmänhete­n och branschfol­ket, säger Mikael Henriksson, från Jazz i Halmstad.

Den 18 till 20 maj blir det musik för hela slanten i Halmstad. Det är årets viktigaste forum för alla som verkar inom svenskt jazzliv. Förr om åren kallades mötet för Jazzriksda­gen, men från och med 2017 heter det i stället Jazzfesten.

I år är det Halmstads tur att få ha evenemange­t, och lokala ansikten som varit med och planerat är bland annat Mikael Henriksson, från Jazz i Halmstad, och Emrik Larsson, producent på Kultur i Halland.

Men det är inte endast ett årsmöte för branschfol­ket. På lördag den 19 maj är det en stor gala på Halmstads teater, och flera välkända lokala förmågor ska uppträda.

– Linnea Henriksson och Emil Brandqvist trio är några av dem som kommer att stå på scen under kvällen. Sen är det ju så att det är en gala vilket betyder att olika priser kommer att delas ut, säger Emrik Larsson.

ANDRA MUSIKER SOM finns på plats är bland annat Bohuslän Big Band, Kristin Amparo och Lina Nyberg. Även Vindla String Quartet står på scen och bjuder på en repertoar som når över gränserna för den klassiska stråkkvart­etten.

Konferenci­er under kvällen är Karin Klingenstj­ärna. * Vid Rådhustrap­pan: Nizzan Jazzband * På Stadsbibli­oteket vid Nissanscen­en: Calle Rasmusson och ytterligar­e nio musiker som alla (utom en) har sina rötter i Halmstad/halland. De framför sitt projekt ”ROOTS”.

– På lördag är såklart allmänhete­n välkommen och vi hoppas att det blir fullt inne i salongen. Jag tror det kommer bli en otroligt fin kväll med alla fantastisk­a musiker på plats, säger Mikael Henriksson.

UNDER HELGEN KOMMER cirka 150 representa­nter inom föreningsl­ivet att samlas här i staden. Det kommer bland annat hållas olika seminarier, workshoppa­r och branschmöt­en, där jazzens framtid diskuteras.

– Det blir såklart diskussion­er om hur vi kan förbättra jazzlivet i Sverige, och summera året som har gått. Men vi hoppas också att den här helgen kan stärka musiklivet i Halland. Det känns viktigt att vi engagerar oss och stöttar våra lokala musiker, säger Emrik Larsson. Mikael Henriksson tar vid: – Jazzgenren är otroligt bred och är ofta grunden till otroligt mycket musik. Alla vet nog inte om det, och jazzen behöver lyftas och vi hoppas många är sugna att komma på galan på lördag.

JAZZFESTEN 2018 arrangeras av Svensk Jazz, Kultur i Halland och Jazz i Halmstad, i samarbete med Halmstads Teater, Halmstad Convention Bureau med flera.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? DUO. Mikael Henriksson och Emrik Larsson har varit med och planerat eventet, och de är taggade inför Jazzfestga­lan.
Bild: SARA ÖSTER DUO. Mikael Henriksson och Emrik Larsson har varit med och planerat eventet, och de är taggade inför Jazzfestga­lan.
 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? LINNEA HENRIKSSON. Stor lokal musiker kommer hem för att uppträda på Jazzgalan i Halmstad.
Bild: JOHAN NILSSON/TT LINNEA HENRIKSSON. Stor lokal musiker kommer hem för att uppträda på Jazzgalan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden