Hallandsposten

Taube ska tolka Taube än en gång

Med ny hjärtklaff och nytt material ger sig Sven-bertil Taube ut i landet. Det hyllade samarbetet med producente­n Peter Nordahl fortsätter – nu ska de tolka fler av Evert Taubes klassiker.

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Efter en hjärtopera­tion våren 2017 behövde Sven-bertil Taube, 83 år, ställa in flera framträdan­den för att rehabilite­ra sig. När TT träffar honom ett år senare är han däremot pigg och kry – och det är full rulle som gäller.

FÖRUTOM ATT VARA aktuell med en roll i Dramatens uppsättnin­g av ”Påklädaren”, kommer han till sommaren att ge sig in i studion tillsamman­s med producente­n och arrangören Peter Nordahl – och ut väntas nya Evert Taube-tolkningar komma.

– Det kommer att bli filmiskt och ganska böljande i sin musikalisk­a skepnad, berättar Peter Nordahl.

Första gången duon möttes var på Grammisgal­an 2014, när Svenbertil Taube tilldelade­s ett hederspris. Därefter åkte Nordahl till London, Taubes hemstad sedan länge, för att övertyga honom om att de borde göra musik ihop.

– Jag blev ganska överraskad och tänkte ”vad sjutton ska man hitta på då”, jag hade just fått avskedskla­ppen på axeln, den där hedersgram­misen. Men ju mer vi pratades vid desto mer tänkte jag att ”här finns saker att göra”, och hans entusiasm var en drivande kraft, berättar Sven-bertil Taube.

Först kom albumet Hommage – och med den en grammis. Sedan Hommage vol. 2, och därpå Så länge skutan kan gå. Den sistnämnda har satts upp som konsert på Dramaten under vintern, och till hösten ger sig showen ut i landet. Vad kommer publiken att få se?

– Visor är ju en intim form så det är en sorts umgänge med publiken. Jag brukar försöka berätta saker runtomkrin­g som har med visorna att göra, sedan sjunger man och berättar helt enkelt, säger Sven-bertil Taube och ger ett exempel om hur låten Änglamark blev till – ett beställnin­gsjobb från Hasseåtage.

PETER NORDAHL LYFTER fram det unika med Sven-bertil Taubes tolkningar.

– Även om det finns många Taubetolka­re är det unika med dig att du har en inblick i repertoare­n och en kunskap om det som vi får se i den här föreställn­ingen. Det tycker jag personlige­n är så fantastisk­t, att du har en ytterligar­e relation till många av de här sångerna, säger Peter Nordahl.

– Ja, men det är inte mer än så faktiskt. Sedan när det handlar om Sjösala så vet jag vad Sjösala var, för där har jag vuxit upp. Jag kan den lilla tomten med det lilla huset, och den lilla viken där vi badade. Men det är klart att det kanske hjälper att se bilderna framför sig, säger Sven-bertil Taube.

NORDAHL-SAMARBETET har även hjälpt Taube att betrakta sin fars verk på ett annat sätt än tidigare.

– När man gör en ny skiva med Everts grejer så upptäcker man nya saker i och med att man blir äldre. Saker man kanske inte har förstått riktigt tidigare. Det färgar framförand­et, säger Sven-bertil Taube.

Att fortsätta stå i rampljuset kommer den yngre Taube göra så länge han orkar med och, framför allt, så länge publiken vill se honom, berättar han. Och än finns det verk han inte berört ur Evert Taubes låtskatt.

– Hur många kan han ha skrivit, 300–400 sånger? Och jag har inte sjungit dem alla än, så det finns mycket kvar, säger han.

 ??  ?? FLER LÅTAR. Till sommaren kommer Sven-bertil Taube och Peter Nordahl att spela in fler tolkningar av Evert Taubes verk. ”Även om du har levt med den här repertoare­n sedan du var liten, så har du en förmåga att uttrycka dig på olika sätt”, säger Nordahl...
FLER LÅTAR. Till sommaren kommer Sven-bertil Taube och Peter Nordahl att spela in fler tolkningar av Evert Taubes verk. ”Även om du har levt med den här repertoare­n sedan du var liten, så har du en förmåga att uttrycka dig på olika sätt”, säger Nordahl...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden