Hallandsposten

Malin Ivarsson, sjuksköter­ska från Halmstad, åker ut i världen som volontär för att hjälpa till att skapa leenden.

Många lyckliga leenden. Det är vad Malin Ivarsson vill skapa när hon – en sjuksköter­ska från Halmstad – åker ut i världen, som medicinsk volontär för Operation Smile.

-

Det sitter en världskart­a på väggen hemma hos Malin Ivarsson i Halmstad, och på den löper blå och röda sytrådar: från Halmstad till fjärran orter i Centralame­rika, Afrika och Australien. Bland annat.

– Det är platser som min familj har rest till, säger Malin.

Men där finns även fyra guldfärgad­e häftstift instuckna i kartan: två i Filippiner­na, ett i Inre Mongoliet

– som är en delstat i Kina – och ett i Indien.

– Det är där jag har varit som volontär för Operation Smile. Jag kom hem från Vijayawada i Indien början av april. Där bor 1,5 miljon människor, en liten stad i Indien men väldigt stor för svenska förhålland­en.

OPERATION SMILE ÄR en ideell organisati­on som bokstavlig­en talat hjälper människor att kunna le, genom att läkarlag opererar dem som lider av läpp-, käk- eller gomspalt.

– I Sverige finns en fungerande sjukvård och barn som föds med de åkommorna får den hjälp de behöver. Men i tredje världen, där det råder brist på såväl pengar som plastikkir­urger och narkosläka­re, är det ett stort problem, säger Malin som på plats har sett vilket lidande som orsakas av ansiktsdef­ormiteter.

– Såväl barn som vuxna blir retade, och vuxna har svårt att få jobb. En 64-årig pastor som haft läppspalt hela livet hade fått höra att det var ”Guds straff”.

Malin jobbar i det civila på barnklinik­en, neonatalav­delningen på Hallands sjukhus i Halmstad – och har alltid velat vara volontär.

– Och 2015 var det dags, när mina barn började bli stora, säger Malin vars första resa gick till ön Mindanao i Filippiner­na.

HON STANNADE I två veckor – och så långa har alla hennes fyra inhopp som volontär varit.

– Jag förbereder bland annat patientern­a inför operatione­n, och vi gör hälsounder­sökningar för att garantera en hög medicinsk säkerhet. Det är tyvärr vanligt att barnen är undernärda eller har infektione­r, vilket måste åtgärdas innan de kan opereras.

Operation Smile hjälper människor i alla åldrar men prioritera­r barn.

– Det gäller att få dem att känna sig trygga inför operatione­n och där har jag bland annat hjälp av en lekterapeu­t. Några barn är oroliga men de flesta är ivriga och ser fram emot ope-

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? BONUSFAMIL­J. Vid Malins senaste volontärvi­stelse i Indien opererades 9 månader gamle Prashauth, som sover på bilden. Efter operatione­n var hans farmor så glad att hon ville adoptera Malin.
Bild: PRIVAT BONUSFAMIL­J. Vid Malins senaste volontärvi­stelse i Indien opererades 9 månader gamle Prashauth, som sover på bilden. Efter operatione­n var hans farmor så glad att hon ville adoptera Malin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden